Viharsarok: politikai viharok és választási eredmények

A Békés megyei politikai élet színes és viharos története a mezőgazdasági múltból fakad, ahol a helyi Fidesz szervezetekből kiugrott polgármester-jelöltek és a történelmi agrárszocialista mozgalmak is meghatározó szerepet játszottak.

A Választási Földrajz elemzése szerint a térség gazdag mezőgazdasági múltja a politikai mozgalmak kiindulópontja volt az 1890-es években. A gazdag-parasztság kevésbé érezte meg az 1870-es válságot, míg a kisbirtokosok és a munkájukat elvesztő kubikosok súlyosan. Az agrárszocialista mozgalmak a Viharsarokban indultak, ahol a föld közösségi tulajdonát hirdető szocialista eszmék terjedtek el. A karhatalom 1891-ben fegyverrel lépett fel a nagybirtokok elleni megmozdulásokkal szemben, és a forradalmi hangulat megmaradt, a parasztok aratósztrájkokkal küzdöttek a jobb munkakörülményekért.

A Független Kisgazdapártot 1930-ban Békés városában alapították, és a megye a Nemzeti Parasztpárt szülőhelye is volt, amely körül olyan jelentős személyiségek mozogtak, mint Illyés Gyula vagy Bibó István. Az Orosházán létrejött Független Szocialista Párt a szocdemek agrárszárnyának szakadár szervezete volt. A helyi gazdák 1957-ben álltak ellen a legtovább az erőszakos kolhozosításnak.

A megye politikai életét erős egyéniségek, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre vagy Csurka István is meghatározták. A lakosság száma a második világháború óta csökken, a legutóbbi népszámláláskor már csak 314 ezren laktak a megyében, részben az elvándorlásból, de leginkább a magas halálozásból fakadóan.

A választási eredmények változatos képet mutatnak: 1994-ben a szocialista párt, 1998-ban a jobboldal, 2002-ben és 2006-ban a szocialisták domináltak, míg 2010 után a kormánypártok kerültek előtérbe. Simonka György, a fideszes országgyűlési képviselő ellen 2016-ban indított nyomozást a NAV, és büntetőpere 2021 februárjában kezdődött.

Békéscsabán Pap János 16 évig vezette a várost, majd 2014-ben Szarvas Péter nyerte meg a választást a Hajrá Békéscsaba Egyesület támogatásával. 2019-ben Szarvas Péternek nem volt kormánypárti kihívója, de a képviselő-testületben nem lett meg a többsége. Idén Pap János tér vissza, akit több ellenzéki párt is támogat.

Füzesgyarmaton a Mindenki Magyarországa Mozgalom polgármestert tudott kiállítani, Orosházán a jobbikos Szabó Ervin hívja ki a kormánypárti polgármestert, Gyulán a polgármester botrányos kijelentései miatt került az országos médiába. Mezőhegyesen eddig mindig független polgármestert választottak.

Békés megye a legutóbbi önkormányzati választásokon szoros eredményeket hozott, ami a hatalommal való szembe helyezkedés hagyományát tükrözi.