Júliusi infláció Magyarországon

Júliusban Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 4,1%-kal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, ami az év legmagasabb inflációs csúcsát jelenti.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a járműüzemanyagok ára 3,8%-kal emelkedett, míg az élelmiszerárak 2,7%-kal nőttek, amelyek között jelentős eltérések figyelhetők meg. A cukor ára 46,3%-kal, a liszté 12,4%-kal, a sertéshúsé pedig 10,7%-kal emelkedett. A szolgáltatások ára 9,1%-kal lett magasabb, beleértve a lakbérek 11,7%-os és a személyi gondozási szolgáltatások 10,3%-os növekedését. A ruházati cikkek és az alkoholos italok/dohánytermékek árai 4,2%-kal emelkedtek, míg a háztartási energia költségei 4,5%-kal csökkentek.

Az előző hónaphoz, júniushoz képest az árak átlagosan 0,7%-kal nőttek. Az élelmiszerárak 0,6%-kal emelkedtek, míg a szezonális élelmiszerek ára 5%-kal csökkent. A szolgáltatások 1,1%-kal drágultak, a háztartási energia költségei pedig 0,8%-kal csökkentek. A járműüzemanyagok ára továbbra is 3,8%-kal nőtt.

Az infláció júliusban 4,1%-ra emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, ami követi a júniusi csökkenést. A tartós fogyasztási cikkek árai 0,5%-kal csökkentek, míg az új autók 6,3%-kal, a használt autók pedig 7,4%-kal lettek olcsóbbak. Az egészségügyi termékek és a járműüzemanyagok ára 6,5%, illetve 6%-kal nőtt.