A budapesti diákszervezetek Karácsony Gergely mellett állnak ki

Az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom és a Fridays For Future Magyarország közölte, hogy a június 9-ei önkormányzati választáson Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert támogatják. A döntésüket szavazással hozták meg, miután találkoztak a jelöltekkel és programjavaslataikat is megvitatták.

A három diákszervezet egy közös sajtóközleményben számolt be arról, hogy a közelgő önkormányzati választáson Karácsony Gergelyt támogatják hivatalosan. A szavazás előtt személyes találkozókra került sor, ahol a diákok a főpolgármester-jelöltekkel, köztük Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel is megosztották programjavaslataikat.

Vitézy Dávid a találkozó előtt Facebook-posztjában említette, hogy a diákok által kitöltött közösségi programalkotási kérdőívet több mint 1000 fiatal töltötte ki, és vállalta, hogy a javaslatokat beépíti saját programjába. Ezen felül kiemelte, hogy fontosnak tartja a valódi városfejlesztést, nem pedig a pártpolitikai csatározásokat.

Karácsony Gergely a diákokkal való találkozó után hangsúlyozta, hogy a diákok programja túlmutat a kampányígérgetések zaján, és fontosnak tartja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a város fejlődését szolgálják.

A diákszervezetek korábban jelezték, hogy olyan jelöltet támogatnak, aki vállalja az érdekeik képviseletét és fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő programjukat. Karácsony Gergely a korábbi egyeztetések során kifejtette, hogy támogatni fogja a diákönkormányzatok jogait, a kultúrához való hozzáférést, a klímaváltozás elleni intézkedéseket, és a zöldebb Budapestért való küzdelmet. Emellett megállapodtak a közétkeztetés megújításáról és a lakhatási válság elleni közdelemről is.

A szavazás eredményeként Karácsony Gergely 73 százalékos támogatást kapott a diákszervezetektől, míg Vitézy Dávid 5 százalékot. Mindkét jelöltet 22 százalékuk támogatta. A főpolgármester a Facebookon fejezte ki háláját a támogatásért, amit megtisztelőnek és egyben nagy felelősségnek értékelt.