A Magyar Honvédség kiszolgáltatottságának növekedése a törvényjavaslat tükrében

A Magyar Országgyűlés hamarosan szavaz egy olyan törvényjavaslatról, amely jelentős változásokat hozhat a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállásában, és tovább növelheti a katonák kiszolgáltatottságát.

Az Alaptörvény 2023 végén elfogadott 12. módosítása alapján a kormány rendeleti úton szabályozhatja a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállását, beleértve alapvető jogaikat és kötelezettségeiket, amely július 1-től lép hatályba. A kormány által benyújtott törvényjavaslat, amelyről a jövő héten szavaz az Országgyűlés, hatályon kívül helyezné a honvédek jogállásáról szóló törvényt, és átvezetné, hogy a törvény helyett egy könnyebben módosítható kormányrendelet legyen az irányadó.

A Törvényalkotási Bizottság által elfogadott módosítás még tovább csökkenti a szabályozás szintjét, lehetővé téve, hogy a vezérkari főnök utasításban szabályozhassa többek között az egyenruha viselését, a katonai rendfokozati és fegyvernemi jelzéseket, valamint a fizikai alkalmasság meghatározásához szükséges mozgásformákat. Ezek a feladatok korábban a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartoztak, és most egy szinttel lejjebb kerülnek.

A törvényjavaslat szerint a vezérkari főnök nem alkothat jogszabályt, azonban a törvényesség látszatának megőrzése érdekében a jogalkotási törvényt kiegészítik azzal, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke "törvényben meghatározott tárgykörben normatív utasítást adhat ki, amely a honvédekre kötelező". Ez a lépés felveti a kérdést, hogy az ilyen utasításokat közzéteszik-e majd a Hivatalos Értesítőben.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál megnyitóján beszédet mondott, amelyben a huszonegyedik századot a vizualitás, a látvány évszázadának nevezte, és kijelentette, hogy a kép, a mozgókép „a legveszélyesebb fegyver” lehet. Kövér szerint a filmmel mindenekelőtt az emberi szabadságot kell megvédeni, és kritizálta azokat, akik a múlt eltörlésére törekednek, szobrokat döntenek, könyveket cenzúráznak, és technológiailag uralni akarják a nyugati tudatipart, beleértve a filmipart is. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a magyarok nem hisznek abban, hogy a művészeti alkotásban az emberi lélek kiváltható volna a mesterséges intelligencia algoritmusai által, és hogy emberi lélek nélkül minden művészet, így a filmművészet is, halott dologgá válik.

: hvg360, 2023. : hvg360, 2023.