A testnevelési órák alóli felmentés szigorításának okai

A kormánypártok szigorítani kívánják az iskolai testnevelés alóli felmentés szabályait, mivel állításuk szerint a jelenlegi rendszerben sokan éltek vissza a felmentési lehetőségekkel.

A Törvényalkotási Bizottság (TAB) módosította a törvényjavaslatot, amelynek eredeti formájában még több kivétel szerepelt a testnevelés órák alóli felmentésre. A jövő héten szavazásra kerülő javaslat már nem fogadja el a műveltségterületi oktatást, az iskolai sportkörben való részvételt és a sportszervezetek által kiállított igazolásokat felmentési okként, kivéve, ha a tanuló igazolt sportolói jogviszonyban álló versenyző, és heti két óra edzéslátogatást igazol.

A TAB által bevezetett szigorítások között szerepel, hogy a felmentéshez versenyengedély szükséges, és az engedélyezés feltétele, hogy a sporttevékenység időpontja ne essen közismereti tanórával egy időszakra.

Az indoklás szerint a korábbi gyakorlatban a sportszervezeti igazolások nem mindig tükrözték valósághűen a tanulók sporttevékenységét, és sok esetben nem valósult meg a nem versenyszerűen sportoló diákok rendszeres edzésen való részvétele. A mostani tanévben minden tizedik gyerek, összesen 42 011 tanuló váltotta ki a testnevelést sportszervezeti igazolással anélkül, hogy versenyszerűen sportoltak volna.

A kormányrendelet a jövőben további tevékenységeket is elfogadható testnevelésóraként fog meghatározni, mint például a néptánc, úszás vagy korcsolya.

A Demokratikus Koalíció (DK) a törvényjavaslat ezen pontjának törlését javasolta, arra hivatkozva, hogy a változtatások veszélyeztethetik a kisebb sportegyesületek és iskolai sportkörök fennmaradását, mivel kevesebben vennék igénybe a délutáni sportfoglalkozásokat. Arató Gergely, a DK képviselője szerint a kormányjavaslat ellentétes a gyerekek érdekeivel, és bürokratikus rendőri szemléletet tükröz. Ezzel szemben Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek egészsége érdekében kell ragaszkodni a testnevelés órákhoz, és a bizottság többsége (18:16 arányban) elutasította az ellenzéki javaslatot.

A Törvényalkotási Bizottság másik, jelentős változást hozó döntése értelmében, ha a képviselő-testület valamiért nem működik, a polgármesterek gyakorolhatják a képviselő-testületek jogait egy átmeneti időszakban, amely június 9. és október 1. között lesz érvényes. Ez a szabályozás az önkormányzatok működőképességének biztosítása érdekében szükséges, mivel a korábbi ciklus tapasztalatai szerint többször előfordult, hogy a képviselő-testület döntésképtelen volt, vagy a megválasztott képviselők nem vettek részt a döntéshozatalban.