Olyan történt Európában, amire talán senki nem számított

Finiséhez ért az európai kupatavasz a futballporondon, a jól ismert nemzetközi kupasorozatokban (Bajnokok Ligája, Európa-liga és Európa-konferencialiga) már az elődöntőnél járnak a talpon maradt csapatok. Meglepő módon ebben az összevetésben Olaszország túlszárnyalta nemcsak Európát, hanem azon belül topligás riválisait is, mindenekelőtt a Premier League-csapatokkal harcba induló Angliát.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2019 őszén jelentette be, hogy Európa-konferencialiga néven – a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga mellett – harmadik kupasorozatot is indít, amely lehetőséget biztosít a kisebb bajnokságok kiemelkedő együtteseinek a nemzetközi szereplésre, bár ez inkább a sorozat kezdeti szakaszára jellemző. Az Európa-konferencialiga első kiírására a 2021–2022-es szezonban került sor. Az Európa-liga és a Bajnokok Ligája esetében is csak azt vizsgáltuk, hogy a mostani, a tavalyi és a tavalyelőtti szezonban mely bajnokságok csapatai verekedték be magukat a legjobb négybe.

Minden évben tizenkét csapat jutott el az elődöntőkig (3x4 együttes), és egy adott sorozathoz is tizenkét csapatot rendeltünk. Az Európa-konferencialigában az angol és olasz csapatok száma egyaránt 3, míg a francia, holland és egyéb csapatok száma 1, 2, illetve 3 (egy svájci, egy görög és egy belga). Az Európa-ligában az olasz csapatok száma 4, a németeké 4, míg az angol, spanyol, francia és egyéb csapatok száma 1, 1, 1, illetve 1 (egy skót). A Bajnokok Ligájában az angol csapatok száma 3, az olaszoké 2, a spanyoloké 4, a németeké 2, míg a francia csapatok száma 1.

A harmadik számú kupasorozatban egyetlen német vagy spanyol csapat neve sem szerepel, hollandból viszont kettő is, illetve egy-egy svájci, görög és belga együttes is elérte az elődöntőt legalább egyszer a vizsgált időszakban. Az UEFA számítása bejött, vagyis a kevésbé erős pontvadászatok képviselőinek az Európa-konferencialigában mutatkozik esély arra, hogy nemzetközi kupát nyerjenek.

A Ferencváros sorozatban másodszor is megélte a kupatavaszt, a zöld-fehérek attól az Olympiakosz Pireusztól kaptak ki az Európa-konferencialiga legjobb 16 együttese közé jutásért zajló párharcban oda-vissza, amely aztán meg sem állt az elődöntőig. A csapatokra lebontott koefficiens-rangsorban a Ferencváros a 55. helyen áll a 2023–2024-es szezonban. Jelen állás szerint még az sem kizárt, hogy az FTC a Bajnokok Ligája-selejtező második körében kezd majd a nyáron.

Az Európa-ligában az olaszok jól szerepeltek, kivéve a 2022-es évet, de tavaly és idén is eljutott két itáliai gárda a legjobb négyig. A rómaiak tavalyelőtt megnyerték az Európa-konferencialigát, azóta az El-győzelemért hajtanak gőzerővel, José Mourinho menesztése után a csapat megtáltosodott Daniele De Rossi irányításával. A németek is erősen szerepeltek az El-ben, tavalyelőtt két csapatuk volt ott a végelszámolásnál, az Eintracht végül a döntőt is megnyerte. Az angol csapatok az Európa-ligából kihullottak, az elmúlt három évben egy szem elődöntős szereplésük volt a West Ham United jóvoltából.

A Bajnokok Ligájában a Real Madridot nem könnyű legyőzni, a rekordbajnok 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is bejutott az elődöntőbe. A Barcelona legutóbb 2019-ben jutott a legjobb négy közé. A német csapatok tavaly és tavalyelőtt nem villogtak a topszinten, idén viszont két csapattal (Borussia Dortmund, Bayern München) vannak ott az elődöntőben. Az olaszok 2022-ben és idén a Serie A csapatai közül mindenki kihullott legkésőbb a legjobb nyolcban, tavaly viszont a két milánói csapat az elődöntőben futott össze.

Anglia összesen hét csapatot adott az elődöntőkbe 2022 és 2024 között. Olaszország összesen kilenc, míg Spanyolország öt csapatot adott az elődöntőkbe. Németország összesen hat, míg Franciaország három csapatot adott az elődöntőkbe. A holland csapatoknak az elmúlt két évvel ellentétben 2024-ben nem sok babér termett.