Óriási, rejtélyes cápa csontvázára bukkantak

Mexikóban egy hatalmas őscápa maradványaira bukkantak, amelyek új információkat szolgáltatnak a Ptychodus nemzetségbe tartozó titokzatos ragadozóról – számolt be a The Guardian.

Az állat 105-75 millió évvel ezelőtt élt, és mivel a cápák porcos halak, nem maradtak fenn kemény csontjaik ezen időszakon keresztül. A tudósoknak eddig csak találgatásaik voltak arról, hogy nézhetett ki ez az ősi ragadozó, de most egy szinte teljes vázra bukkantak, amely mészkőbe kövesedve őrizte meg az állat körvonalait, fogait és izomszövetét.

A leletek részletes vizsgálata alapján a szakértők megállapították, hogy az ősi cápa a heringcápa-alakúak rendjébe tartozott, rokonságban állva olyan félelmetes ragadozókkal, mint a fehér cápa vagy a megalodon. Megjelenésében a mai heringcápákhoz hasonlított, de méretét tekintve meghaladta őket, akár a 9,7 méteres hosszt is elérhette.

A cápa adottságai alapján a kutatók arra következtetnek, hogy gyors úszó lehetett, aki a nyílt vízben vadászott. Fogazata azt sugallja, hogy étrendje főként páncélos állatokból állt, mint például teknősökből és ammoniteszekből. A tudósok feltételezése szerint a cápa kihalását az okozhatta, hogy nem tudott versenyezni a hasonló táplálkozású tengeri hüllőkkel, ami táplálékhoz jutását nehezítette.