Börtönőrök vertek össze egy megbilincselt rabot Miskolcon

Hét börtönőrt állítottak hadbíróság elé a Debreceni Törvényszéken, mert állítólag megvertek és megrúgdostak egy megbilincselt rabot Miskolcon, bosszúból, amiért az rab eltörte egyikük orrát.

Az eset a Debreceni Törvényszéken került tárgyalásra, ahol a vád szerint a börtönőrök 2022 nyarán bántalmazták a fogvatartottat, aki a bilincs miatt nem tudott védekezni. A csoportban volt egy százados is, aki nem jelentette az esetet, hanem inkább csatlakozott a társaihoz. Nem mindenki ütött, volt, aki csak szemlélődött, de senki sem avatkozott közbe.

Az incidens előzménye, hogy a rab rosszul lett és orvosi segítséget kért. Az orvoshoz kísérő őrrel szemben erőszakosan lépett fel, aminek következtében az őr orra eltört. A támadás után a többi őr a helyszínre sietett, megbilincselték a rabot, majd az orvosi szobába vitték, ahol a bántalmazás történt.

Az RTL Híradó információi szerint a rab fejét a falba verték, majd a földre esve rúgták meg. Az esetet egyik őr sem jelentette, a százados pedig kifejezetten úgy döntött, hogy nem tesz jelentést, ezzel is kifejezve egyetértését a kollégáival. Az ügyészség csoportos bántalmazás miatt indított eljárást, és a vádlottak szerepétől függően különböző büntetéseket kért.

A lehetséges büntetések között a legszigorúbb hat év hat hónapig terjedő szabadságvesztés, míg a többi elkövető és bűnsegéd kevesebbet kaphat. A női börtönőrt csak próbaidőre ítélnék. A vádlottak nem ismerték el bűnösségüket, nem tettek vallomást, és tárgyalást kértek, így egyelőre egyikük büntetése sem vált jogerőssé. A tárgyalás időpontja még nem ismert. Az index.hu összefoglalójában olvasható, hogy az eljárás tárgyalással fog folytatódni.