Magyar Péter és a Datadat ügye

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és a Datadat ügyvezetője, határozottan cáfolja, hogy üzleti kapcsolatban állnának egymással, és sohasem hallott azokról a cégekről, amelyek a talpramagyarok.hu oldal adatkezelési tájékoztatójában szerepeltek. A Datadat Csoportot Bajnai Gordon volt miniszterelnök kisebbségi tulajdonában lévő cégcsoportként azonosítják, amely jogerős ítélet szerint adathalász tevékenységet végez és álprofilokkal dolgozik.

A Magyar Nemzet szerint a Datadat Csoport áll Magyar Péter mögött, mivel a talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójában két, a Datadathoz köthető cég szerepel. A csoportot korábbi politikai tanácsadók és miniszterek érdekeltségébe sorolják.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közleményben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a külföldi finanszírozási kísérletek gyanúja miatt, amelyek a magyar választások befolyásolására irányulhatnak. Magyar Péter közösségi oldalán reagált a hivatal vezetőjének, Lánczi Tamásnak, és felvetette, hogy a Fidesz is hasonló módon költ milliárdokat külföldi kampánygurukra.

Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője, szintén cáfolta, hogy üzleti kapcsolatban állnának Magyar Péterrel vagy bármely hozzá kapcsolható párttal.

Magyar Péter a Telex választási műsorában beszélt arról, hogy a Fidesz a törzsszavazóit védi, és hogy a talpramagyarok.hu adatkezelési szabályzatában szereplő két cég neve miatt támadják őket. Elmondása szerint a szabályzatot egy ismerősétől kapta, és nem rendelkeznek elegendő forrással egy saját adatkezelési szabályzat kidolgozására.

A GDPR-ról szólva Magyar Péter azt állította, hogy az adatkezelési tájékoztatókat senki sem olvassa el, és azokat csak azért veszik át, mert szükségesek. Az adatkezelési szabályzat fontosságát azonban az Európai Unió is hangsúlyozza a GDPR keretében.

A Népszava cikkében a Datadat és az Index közötti per kapcsán téves információkat közölt, mivel a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Datadat Csoport adathalász tevékenységet végezhet, álprofilokkal dolgozhat és bérkommentelőkkel segítheti az ellenzék kampányát.

A Datadat-per még nem ért véget, mivel az Index.hu Zrt. felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a jogerős ítélet ellen.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában kijelentette, hogy Magyar Péter egy áruló, aki soha nem volt a barátja, és már az egyetem alatt is nagyképűnek, arrogánsnak tartotta őt. Kocsis szerint Magyar Péter a fennmaradása érdekében rendszeresen provokál, és durvákat, nagyokat mond, de vele szemben indokolatlanul goromba volt, amikor a Telexnek arról beszélt, hogy Kocsis a munkaidejében italozik. A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyar Péter a baloldali politikusoknak van félnivalójuk, mert azon a térfélen zajlik egy átrendeződés az erőviszonyokban. Kocsis Máté a műsorban reagált arra a hírre is, miszerint blokkolhatják a hazánknak járó európai uniós forrásokat Magyar Péter hangfelvétele miatt, amelyen a volt igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy Rogán Antalék belenyúlhattak az ügyészségen a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiba. A Fidesz frakcióvezetője a választási kampány részének tartja az Európai Parlament döntését az ügyben, és úgy véli, hogy a volt igazságügyi miniszter hülyeségeket beszélt. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy az egyetem elvégzése óta mindössze néhány alkalommal találkozott csak Magyar Péterrel, és azt is csak a kampány részének tartja, hogy az Európai Parlament blokkolná a hazánknak járó uniós forrásokat.