Hszi Csin-ping májusban Magyarországra látogat

Húsz év után ismét Magyarországra érkezik a kínai államfő, Hszi Csin-ping május 8-a és 10-e között tartózkodik majd Budapesten – jelentette be Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón tájékoztatta a sajtót arról, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping húsz év után ismét Magyarországra látogat. A miniszter kiemelte, hogy örömmel fogadják a látogatást, mivel Kínát erősebbnek tartják az Európai Uniónál, és a magyar gazdaság érdeke, hogy minél többekkel ápoljon jó viszonyt.

Szijjártó Péter külügyminiszter jelenleg Kínában tartózkodik, ahol az előkészületekről tárgyal. A további részleteket várhatóan ő fogja közölni, beleértve a konkrét megállapodásokat is, amelyekről a látogatás előtt vagy alatt számolnak be. Gulyás Gergely már megerősítette, hogy a kínai elnök május 8-10 között érkezik Budapestre, amit korábban több médium is előre jelezett névtelen forrásokra hivatkozva.

A Szabad Európa elsőként számolt be arról, hogy Hszi Csin-ping szerbiai és franciaországi útja során Magyarországra is ellátogat. A VSquare információi szerint a Terrorelhárítási Központ egy mintegy 400 fős kínai delegáció fogadására készül, a legmagasabb biztonsági protokollok mellett, amelyeket Ferenc pápa tavalyi látogatásakor is alkalmaztak.

A kínai elnök pontos programja még nem ismert, de a VSquare szerint május 9-én a Budavári sikló leállítása is szóba jöhet biztonsági okokból. Ez alapján feltételezhető, hogy ezen a napon kerül sor Hszi Csin-ping találkozójára Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamással a Karmelita kolostorban, valamint a Sándor-palotában.

Orbán Viktor legutóbbi találkozója a kínai vezetővel 2022 októberében Pekingben történt. Akkor a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Magyarország továbbra is Kína jóbarátja Közép-Európában, és az együttműködéshez nagy reményeket fűznek. Nem sokkal később bejelentették, hogy a BYD autógyártó cég gyárat épít Szegeden. Hszi Csin-ping utoljára 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként tett négynapos hivatalos látogatást Magyarországon, most pedig az elmúlt tíz évben a két ország egyre szorosabbá váló gazdasági együttműködése után érkezik Budapestre.