Gulyás Gergely tanúként tett vallomást az ügyészségen

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert tanúként hallgatták ki az ügyészségen a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban, amely a korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával indult Magyar Péter állításai nyomán.

A nyomozás a Völner–Schadl-ügy irataiba történő állítólagos belenyúlás és a gyanúsítottak előzetes figyelmeztetése miatt indult. Korábban Varga Judit volt igazságügyi minisztert is meghallgatták, aki egy hangfelvételen arról beszélt, hogy Rogán Antal és társai kihúzták magukat a nyomozati anyagból, és hogy Völner Pálnak már 2021 tavaszán szóltak a nyomozásról.

Gulyás Gergely neve is felmerült a hangfelvételen, amikor Magyar Péter Varga Judittól azt kérdezte, hogy miért nem mentették meg Schadlt, ha ő volt az "ő emberük". Varga válasza szerint már "nem volt több lehetőségük" a mentésre.

Magyar Péter szerint Gulyás Gergely már a nyomozás nyilvánosságra kerülése előtt tudott az ügyről, de állítása szerint a miniszternek "semmilyen aktív, tevőleges vagy bármilyen Btk.-s szerepe nem volt" az ügyben.

A kormányinfón Gulyás Gergely rejtélyes megjegyzéseket tett, amelyekben utalt arra, hogy az ügyben történtekhez nincs köze, de ha mégis, akkor "nagyon hálásak lesznek neki". Ezt később azzal egészítette ki, hogy a történtek egy "baloldali harc" részei, amelyek nem érintik őket, vagy ha igen, akkor kedvezően.

A Blikk kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, hogy a múlt héten tanúként hallgatták ki, és vallomásában "nagyjából ugyanazt mondta", amit korábban nyilvánosan is kifejtett. Korábban azt nyilatkozta, hogy megalapozatlan feltételezés, hogy bárki belenyúlt volna az iratokba, és hogy az ügyészségi iratok manipulálása lehetetlen.

Lázár János építési és közlekedési miniszter is hasonlóan nyilatkozott az ügyben, kijelentve, hogy elképzelhetetlennek tartja a nyomozati anyaghoz való hozzáférést, és hogy Varga Judit vagy tévedett, vagy hülyeséget beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar-Gulyás-ügy kapcsán a Telexnek azt nyilatkozta, hogy "szegény Gulyás Gergő nem tehet erről, ez a baloldal ügye".

Gulyás Gergely a Kormányinfón tett kijelentéseiben utalt arra, hogy Varga Juditnak a hangfelvételen elhangzottakat már korábban elmondta, de magán a beszélgetésen, amikor a felvétel készült, nem volt jelen. Hozzátette, hogy Varga Judit akkori viszonya a férjével annyira megromlott, hogy a beszélgetéseken mihamarabb túl akart lenni, ezért mindenre igent mondott, ami a hangfelvételen is hallható.

A politikai hangulatot tovább fűtötte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének beszéde a budapesti CPAC Hungary konferencián, ahol a szuverenitás és a nyílt társadalom ellenségeiről beszélt. Kocsis a nyílt társadalom ideológiáját egy gyarmatosítási programnak nevezte, amely szerinte a pacifizmus helyett békétlenséget és háborút, az egyénnek szabadság helyett szűkülő perspektívákat, elvesztett jogokat, a nemzeti közösségeknek pedig önfeladást és alárendeltséget hoz. Beszédében utalást tett arra is, hogy a nyílt társadalom főspekulánsa megvette a parlament baloldalát, és figyelmeztetett, hogy a globalisták nem adják fel, és újabb figurákat vásárolnak meg, akiknek fontos a pénz. Egy hófehér ingben lévő személyre utalva, aki vélhetően Magyar Péter lehetett, Kocsis arra célozgatott, hogy az ellenzék külföldről kapott kampánytámogatásokat.