A Mohácsi Duna-híd: Magyarország legújabb infrastrukturális óriásprojektje

Szerdán került nyilvánosságra a mohácsi Duna-híd építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás eredménye, amely a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. győzelmét hozta.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. nettó 294,96 milliárd forintos ajánlatával nyerte el a mohácsi Duna-híd építési projektjét. A projekt nemcsak a hidat foglalja magában, hanem a hozzá kapcsolódó úthálózatot is, amely az 51-es számú másodrendű főút és az M6 autópálya közötti szakaszt érinti.

A tendert az Építési és Közlekedési Minisztérium írta ki, és a nyílt uniós eljárás 2023 szeptemberében kezdődött. A végső ajánlattételi határidő 2023. november 23-án járt le.

A projektre összesen három ajánlat érkezett, a Duna Aszfalt mellett a Strabag Építő Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. is pályázott, utóbbi konzorciumban. A Strabag 309,96 milliárd forintos, míg a Swietelsky 316,028 milliárd forintos ajánlatot tett.

A híd megépítésére a szerződéskötéstől számítva 50 hónap áll rendelkezésre, így a tervek szerint 2028 nyarán kerülhet sor az átadásra. A projekt megvalósulásával jelentős változások várhatóak a régió közlekedésében, és a híd minden bizonnyal az ország egyik legfontosabb infrastrukturális eleme lesz.