A boldogság univerzális arckifejezései

Tizenhét olyan arckifejezés létezik, amelyek az egész világon keresztül tükrözik a boldogság érzését, állapították meg az Ohiói Állami Egyetem kutatói. Az amerikai tudósok 7,2 millió fénykép elemzése után jutottak erre a következtetésre.

A boldogság különféle formáiban, mint például egy mosoly vagy a szem körüli ráncok formájában, jelenhet meg. Aleix Martinez és csapata évek óta dolgozik olyan számítógépes programok fejlesztésén, amelyek képesek felismerni az emberi érzelmeket, és ezeket a piackutatásban vagy a robotikában alkalmazzák.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hány olyan arckifejezés létezik, amelyek kultúrákon átívelően értelmezhetők, és hogy ezeket más kultúrák hogyan érzékelik. Az eredmények hasznosak lehetnek az Ázsiában fejlesztett "együttérző" robotok számára, hogy Európában is megértsék az emberek érzéseit.

Az internetes kutatás során Martinez és munkatársai öt nyelven megfogalmazott 821 keresőszó segítségével kerestek képeket. Az arcfelismerésre tervezett algoritmusuk osztályozta a talált képeket.

A vizsgálat során összesen 35 olyan arckifejezést azonosítottak, amelyek az érzelmeket fejezik ki, és amelyeket Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában egyaránt felismernek. Ezek közül 17 arckifejezés kapcsolódik a boldogsághoz, öt a szomorúsághoz, és csupán egy az undorhoz.