Navracsics: Hosszú távú intézkedések szükségesek a Balatonnál

A Balaton térsége súlyos demográfiai problémákkal néz szembe, a fiatalok elvándorlása és az idősek beköltözése miatt. Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter szerint a "magyar Florida" megmentéséhez átfogó, hosszú távú fejlesztési koncepcióra van szükség, amely nem csak a turizmusra összpontosít.

Navracsics Tibor a Mandineren megjelent cikkében a Balaton és Florida összehasonlításával hívja fel a figyelmet arra, hogy mindkét hely többet jelent puszta üdülőhelynél. A Balaton térsége a legrosszabb demográfiai folyamatokkal küzdő tájegységek közé tartozik, ahol a munkahelyek hiánya és az ingatlanok magas ára miatt a fiatalok kénytelenek elhagyni szülőföldjüket.

A miniszter rámutat, hogy a térség munkahelyei nagymértékben a turizmushoz kötődnek, ami szezonális jellegéből adódóan ingadozó lehet. A turisták tartózkodási ideje csökkenő tendenciát mutat, 2022-ben már egy húszéves mélypontot ért el. Ez a helyzet hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt tíz évben 26 ezer fővel csökkent a munkaképes korú lakosság, miközben az idősek aránya jóval meghaladja az országos átlagot.

Navracsics Tibor szerint el kell vetnünk azt a nézetet, hogy a Balaton csupán egy üdülőhely, és olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek hosszú távon biztosítják a térség fejlődését és az ott élők jólétét. A cikk szerint Florida sikerének egyik kulcsa, hogy nem csak nyugdíjasok paradicsoma, hanem egy erős regionális gazdaság is van mögötte, és hasonlóan kellene gondolkodnunk a Balaton esetében is.