Pécsi "fekete angyal": 14 év börtön az idős nő túladagolásáért

A Pécsi Törvényszék első fokon 14 év fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte Gy. B. Gy.-t, aki egy idős, magatehetetlen nőt ölt meg a Covid-osztályon túladagolt káliummal.

A vádlott 2022 novemberében kezdett dolgozni a belgyógyászati klinikán, ahol a járványügyi vészhelyzet miatt technikai okokból nem írta alá munkaköri leírását, de tisztában volt az alkalmazásának feltételeivel. Szakképesítése szerint önállóan nem végezhetett volna infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, sem katéterátmosást.

Az áldozat, egy 82 éves nő, aki 2022. december 10-től feküdt egyedül a klinikának az infektológiai zárt osztályán, ahol Covid-19 okozta tüdőgyulladással kezelték.

A bűncselekmény napján, 2022. december 17-én, a vádlott ügyeleti szolgálatot teljesített az ügyeletes főorvos és két nővér társaságában. Aznap a beteg laboreredményei alapján káliumhiányt állapítottak meg, és az ügyeletes orvos 6 gramm kálium infúzióban történő beadását rendelte el, amit a műszakvezető nővérnek kellett volna elvégeznie. A nővér előkészítette a kálium-injekciókat, de egy másik feladat miatt távoznia kellett, ezért a vádlottat kérte meg, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát.

Gy. B. Gy. azonban kihasználta a helyzetet, és a kikészített fecskendőkkel a beteg centrálvénás kanüljén keresztül 50 ml kálium-kloridot fecskendezett be közvetlenül az érpályába. A főnővér 15 perc múlva visszatért, észlelte a fecskendők eltűnését, és tetten érte a vádlottat a beteg mellett. A harmadik teli fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes orvost. Az idős nő a káliummérgezés miatt kialakult heveny szívelégtelenségben meghalt, és már nem lehetett volna megmenteni.

A bíróság a vádlottat véglegesen eltiltotta a betegápolói és egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától, továbbá kötelezte 1 229 144 forint bűnügyi költség megfizetésére. A férfi a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, de a vádlott és védője fellebbezést nyújtott be, így a döntés nem jogerős.