Fillérekért dolgoznak, nem ismerik a KRESZ-t – Wolt-futárok panaszai a vendégmunkásokról

Az Index cikkei nyomán tömegesen érkeznek panaszok a Wolt-futárok helyzetéről, különös tekintettel a vietnámi és pakisztáni vendégmunkásokra. Az ételfutárok és étteremtulajdonosok egyaránt a bérek csökkenéséről, a közlekedési morál hiányáról és a nyelvtudás teljes hiányáról számolnak be, de vannak, akik a vendégmunkásokat védelmezik.

A Wolt-futárok és étteremtulajdonosok levelei szerint a vendégmunkások tevékenysége jelentősen lenyomta a béreket és a közlekedési morált, miközben a nyelvtudás hiánya is problémát jelent. Egyes futárok állásközvetítő cégeken keresztül dolgoznak, így nincs közvetlen kapcsolatuk a Wolt-tal. A KATA eltörlése is hozzájárult a bércsökkenéshez, és sokan már Bécsben keresnek jobb megélhetést.

A futárok gyakran a járdán és a zebrán közlekednek, és a vásárlói utasításokat sem tartják be, ami a Wolt hírnevét rontja. Egyesek szerint a vendégmunkásokat magyar flottacégek és állásközvetítők szervezik be, és az ipari parkokban is alkalmaznak vendégmunkásokat.

A futárok bérezése jelentősen csökkent, egyesek szerint a vietnámiak éhbérért dolgoznak, és a magyar futárokat kiszorították bizonyos területekről. A vendégmunkások közlekedési morálja is aggodalomra ad okot, sokan úgy közlekednek, mintha a KRESZ nem is létezne.

Egyes étteremtulajdonosok azonban védelmükbe veszik a vendégmunkásokat, mondván, hogy nem tapasztalnak különbséget a magyar futárokhoz képest a viselkedésükben, és a munkaerőhiány miatt van szükség rájuk. A helyzet tehát nem fekete-fehér, vannak árnyalatok.