Fél évszázad után leáll a legendás processzor gyártása

A Z80-as processzorok gyártását, amelyek a számítástechnika első hőskorának meghatározó elemei voltak, 2024. június 14-től hivatalosan is befejezik a Zilog vállalat bejelentése szerint.

A Zilog cég, amelyet Federico Faggin és volt Intel kollégái alapítottak 1974-ben, 1976 júliusától kezdte el gyártani az Intel 8080-as processzorának továbbfejlesztett változatát, a Z80-ast. Ez a processzor magasabb, 4 Mhz-es órajelet használt, szélesebb parancskészletet kezelt és támogatta a DRAM memória kezelését, így vált a 70-es évek vége és a 80-as évek számítástechnikai forradalmának egyik sarokkövévé.

A Z80-as processzorokat számos területen alkalmazták, többek között játékkonzolokban, mint a Sega Master System, a Nintendo Gameboy és a Gameboy Color, valamint játéktermi gépekben, mint a Pac-Man. Emellett megtalálható volt a Teas Instruments számológépekben, a Roland Jupiter-8 szintetizátorban, a Sequential Circuits Prophet-5-ben és az első MIDI-szintetizátorban, a Prophet 600-ban is.

A Z80-as processzorokat nem csak szórakoztató elektronikában, hanem autókban, haditechnikai eszközökben és katonai műholdakban is használták. A Sinclair ZX81, a ZX Spectrum és a Commodore 128 részeként több millió példányban kelt el, és az MSX otthoni számítógépen futott az első Metal Gear játék is.

Magyarországon az ABC 80-asokban jelent meg, amelyeket iskolaszámítógépként használtak a 80-as évek elején. A korabeli otthoni számítógépekkel kapcsolatban azt gondolták, hogy a kazettás videómagnókhoz hasonló pályát fognak befutni a szórakoztató elektronikában, de végül a Basic programnyelv és a Z80-as processzorok váltak meghatározóvá.

A Z80-as processzorokat Nyugat-Európában és Japánban is klónozták, ami segített a Zilognak megtartani a piacot az Intel 8085-ös processzorával szemben. A Szovjetunióban és az NDK-ban gyártott másolatokat több kelet-európai ország, köztük Magyarország is beépítette saját fejlesztésű otthoni számítógépeibe. Magyarországon a Primó nevű gépet gyártották, amelyből 7000 darabot állítottak elő.

A Z80-as processzorokon mérnökök és informatikusok generációi nőttek fel, és a processzor elterjedtsége, valamint ismertsége hozzájárult ahhoz, hogy későbbi évtizedekben széles körben alkalmazták ipari mérlegekben, gépek mikrovezérlőiben és más, stabil működést igénylő eszközökben.