Budapesti parkolási rendszer változásai májustól

Budapest több kerületében jelentős változások lépnek életbe a parkolási rendszerben májustól, többek között Újbudán és Zuglóban új fizetős területek lesznek, míg más kerületekben a meglévő rendszer marad érvényben vagy növekszik a kizárólagos lakossági parkolóhelyek száma.

Zuglóban május 8-tól kezdődik a próbaüzem egy újonnan kijelölt fizetős parkolózónában, amely a Nagy Lajos Király útja, Fogarasi út, Örs Vezér útja és Örs vezér tere által határolt területen található. Május 15-től figyelmeztetés jár a fizetés nélküli parkolásért, majd május 22-től hivatalosan is fizetőssé válik a terület. A zuglói parkolási divízió vezetője, Némethné Révész Andrea szerint a parkolóhelyek gyakran telítettek, amit főként az ingázók okoznak, akik P+R-ként használják a zónát.

Újbudán a Sashegyen található parkolózóna április 2-tól vált fizetőssé. Az Újbudai Parkolásüzemeltető jelenleg nem tervez további bővítést, de figyelemmel kíséri a változások hatásait.

A II. kerületben nem várhatók változások a fizetős zónák kiterjesztésében vagy besorolásukban, azonban a kizárólagos lakossági parkolóhelyek arányát folyamatosan növelik. Angyalföldön mindenhol fizetős a parkolás, és bár az eddigi szabályozások érvényben maradnak, szükség esetén további kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölését fontolgatják. Az ilyen besorolású helyeken nem csak hétköznap 18 és 7 óra között, hanem hétvégén is tilos a parkolás engedély nélkül. Jelenleg Angyalföld parkolóinak mintegy 30%-a, a második kerületben pedig a zónák 30-50%-a esik ilyen besorolás alá.

Az ÉnBudapestem információi alapján Ferencvárosban, Hegyvidéken és Óbudán nem tervezik a parkolási zónák bővítését vagy besorolásuk megváltoztatását.