A közvilágítás hatása a fák leveleire és Japánt megrázó földrengés

A közvilágítás éjszakai fényei keményebbé teszik a fák leveleit, ami nehezíti a növényevő rovarok táplálkozását, és ezáltal a tápláléklánc többi tagjára is negatív hatással lehet. Ezzel párhuzamosan Japánban egy 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Kjúsú szigetének partjait, ami szökőárriadót váltott ki.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói felfedezték, hogy a közvilágítás fénye hatással van a fák leveleire, amelyek keményebbekké válnak, és így kevésbé vonzóak a rovarok számára. Shuang Zhang, a Frontiers in Plant Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője szerint a városi ökoszisztémában a falevelek kevés jelét mutatják a rovarok által okozott károsodásnak.

A kutatók 5500 levelet gyűjtöttek be a japánakácról és az amerikai kőrisről, mind lámpák melletti, mind közvilágítás fénye által nem érintett növényekről, figyelembe véve a légszennyezettség hasonló mértékét. A vizsgálatok során megállapították, hogy a 24 órán át tartó fény hatására mindkét fa levelei keményebbek lettek, és a rovarok kevésbé keresték ezeket a növényeket.

A japánakác és az amerikai kőris fajonként eltérő reakciókat mutatott a fényre: a japánakác alacsonyabb nitrogén- és foszforkoncentrációt, míg az amerikai kőris több nitrogént és kevesebb tannint tartalmazó, de kisebb leveleket produkált. A kutatók szerint a fénynek éjszaka is kitett fák esetleg meghosszabbíthatják a fotoszintézis idejét, és több erőforrást fordíthatnak a szerkezeti vegyületekre.

A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy a növényevő rovarok számának csökkenése a rovarfogyasztó madarak és egyéb élőlények számának csökkenését is magával hozhatja. Javasolják, hogy éjszaka egy szakaszában lekapcsolják a közvilágítást, vagy mozgásérzékelővel szereljék fel a lámpákat.

Másik jelentős eseményként, Japán egyik délnyugati szigeténél, Kjúsúnál egy 7,1-es erősségű földrengés érintette a partokat, ami miatt szökőárriadót rendeltek el. A Japan Rail biztonsági okokból felfüggesztette a vonatközlekedést, és a Kjúsú és Shikoku szigeten található atomerőművekben vizsgálják, hogy okozott-e károkat a földrengés. A Bloomberg szerint a csütörtökön, helyi idő szerint délután 4:43-kor bekövetkező rengés ajtókat és ablakokat tört be, és cunamiriasztást adtak ki Mijazaki, Kócsi, Ehime, Óita és Kagosima prefektúrákra. A nemzeti televízió szerint 20 centiméteres szökőárhullám érte el Mijazaki partvidékének egy részét, de a rengésnek nem volt hatása az északkeletre lévő Shikoku főszigetén található atomerőműre. A közösségi oldalakon megosztott videók alapján a japánok fegyelmezetten reagáltak a földrengésre, többen guggolva várták, hogy a földrengés véget érjen. A rengés erősségére utaló intenzív mozgásokat rögzítették az irodákban is. Legutóbb júniusban számoltunk be japán földrengésről, akkor a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Noto-félszigetét. A Japán Meteorológiai Ügynökség információi szerint 50 centiméteres szökőárhullámokat észleltek Kjúsú déli partvidékének egyes részein és a közeli Shikoku-szigeten körülbelül fél órával a rengés után. Japán a csendes-óceáni „tűzgyűrűn”, a Csendes-óceánt körülvevő szeizmikus törésvonalon ül, így a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa. A földrengés epicentruma a Japán dél-nyugati részén fekvő Mijazaki prefektúra partjainál fekvő Hjuganada-tengerben volt, 30 kilométeres mélységben. Mijazakiban már fél méter magas hullámokat is észleltek. A földrengést követően további hat rengést észleltek a régióban, ám ezek erőssége nem érte el az 5-ös erősséget. Hajasi Josimasza, a kabinet főtitkára elmondta, hogy három ember megsérült, és földcsuszamlásról számoltak be a Kagosima prefektúrában található Sibusi városában. A földrengést követő sajtótájékoztatóan arról tájékoztatták az embereket, hogy további rengésekre lehet számítani a következő két-három napban, és arra kérték az embereket, hogy az esetleges szökőár miatt maradjanak távol a parttól.