A Rákospalotai Javítóintézet botránya: az igazgató nem jelentette a szexuális visszaélést

Négy gyermek esetében érkezett panasz a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon tevékenységével kapcsolatban az állampolgári jogok biztosához, melyek közül a legfelkavaróbb egy gyermekfelügyelő és egy 15 éves lány közötti szexuális kapcsolatra vonatkozik.

Az állampolgári jogok biztosának jelentése szerint az intézmény igazgatója tudott arról, hogy egy próbaidős gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatot létesített egy 15 éves növendékkel, de nem tett feljelentést. A lány egy másik nevelőnek számolt be az esetről, és bár nem beszélt erőszakról vagy kényszerítésről, az ombudsman jelentése rámutat, hogy a gyermek nem tudhatja, mibe vonják bele, és a felnőtt felelőssége nem csökken attól, hogy a gyermek nem tiltakozik vagy örömöt talál a történtekben. A gyermekfelügyelő tagadta a történteket, de a munkaviszonyát megszüntették. Az ombudsman szerint azonban ez nem elegendő, mert a büntetőjogi felelősség megállapítása nélkül a jövőben is foglalkoztatható maradhat a gyermekvédelmi rendszerben.

A Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgatója, Szim András szerint a gyermek gyámját tájékoztatták, de az intézmény nem tett feljelentést, mivel az érintett kiskorúval egyeztetve úgy döntöttek, hogy a vizsgálat rossz fényt vetne az intézményre. A gyermekfelügyelőt azonnali hatállyal elbocsátották, és pszichológiai támogatást nyújtottak a gyermeknek.

Az ombudsman kiemelte, hogy az igazgató mulasztása és a gyermekvédelmi gyám késedelmes feljelentése visszásságot okozhat a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával kapcsolatban. Kozma Ákos ombudsman ezért felkérte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét a haladéktalan feljelentés fontosságára, ha tudomást szereznek hasonló esetekről. Továbbá javasolta a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben szexuális kapcsolatról értesül egy szakdolgozó és egy gyermek között, azonnal tegyen feljelentést.