Kell nekünk a sorkötelezettség?

Harmadik éve tart az ukrajnai háború, és egyelőre semmi remény sincs a diplomáciai megoldásra. Az Európai Unió vezetői elzárkóznak a tárgyalásos béke puszta lehetősége elől is, és egyre nyíltabban a háború eszkalációját támogatják.

Az Oroszország elleni szankciók és a nyugati fegyverek dömpingje után egyre többen az uniós tagállamok katonáit is bevetnék a háborúba. Európa békéje hetvenkilenc esztendőn át a nukleáris elrettentés és a diplomáciai együttműködés kettősségére épült, de ez a modell most roncsolódik a hidegháborús hangulatkeltésben. Egyre több szó esik a fegyverkezésről és a lőszergyártásról, és több európai államban is felmerül a sorkötelezettség újbóli bevezetésének kérdése. Lettországban már kötelezővé tették, Horvátországban a parlament előtt van az előterjesztés, és Németországban is komolyan tárgyalnak róla. Krisjanis Karins lett külügyminiszter a kötelező katonai szolgálat bevezetésének tapasztalatait ajánlja a NATO-tagállamok vezetőinek.

A sorkatonaság bevezetésének gondolata pánikreakcióként értelmezhető a nyugati politikai elit részéről, mivel a háborúban semmi sem úgy működik, mint ahogy azt előre megjósolták. Az orosz hadsereg erősebb, mint két esztendeje, az ukránok pedig bátran harcolnak. A kötelező katonai szolgálat ötlete a társadalom militarizálására és a következő háborúk lélektani előkészítésére is alkalmas lehet.

A sorkötelezettség modern korban való bevezetését a francia forradalom idején, 1798-ban fogadták el. A hadviselés ma már bonyolult szakma, amelyet rövid kiképzés alatt aligha lehet elsajátítani. A NATO katonai doktrínája és az ukrajnai háború is azt mutatja, hogy valódi harci ereje csak a jól kiképzett katonai egységeknek van. A „minden francia katona” megfogalmazás a férfiuralmat is megalapozta, mivel a haza védelme a férfiak kötelessége volt. A mai hivatásos hadseregekben ezért is fontos a katonanők jelenléte.

A gender ideológia hirdetői nem rótták meg a lett kormányt amiért a biológiai nem alapján sorozzák be a férfiakat. A biológiai neme alapján férfiaknak be kell vonulniuk, a nőknek pedig nem.

Magyarországon az MSZP-SZDSZ koalíció húsz évvel ezelőtt, 2004-ben törölte el a kötelező sorkatonai szolgálatot. Kövér László 2016-ban sajnálkozott a sorkötelezettség eltörlésén, de Orbán Viktor kijelentette, hogy „nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye”.

A nyugati külpolitikai elit kulcsemberei és politikai kommentátorok egyre inkább egyetértenek abban, hogy Putyin ambíciói határtalanok, és hogy Ukrajna csak az első célpontja. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és David Petraeus volt CIA-igazgató, valamint több más prominens tisztviselő és politikai vezető, mint például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is figyelmeztetnek, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, és hogy elkerülhetetlen egy szélesebb körű háború, ha Moszkvát nem győzik le határozottan.

Azonban Stephen M. Walt, a Harvard Egyetem professzora szerint senki sem tudja biztosan, hogy Putyin vagy Oroszország mit fog tenni, ha az ukrajnai háború úgy ér véget, hogy Ukrajna 2022 előtti területének egy része Oroszország ellenőrzése alá kerül. Walt szerint lehetséges, hogy Putyinnak valóban hatalmas ambíciói vannak, de az is, hogy az ambíciói nem terjednek túl azon, amit Oroszország már megszerzett, és nincs szüksége vagy akarata arra, hogy többet kockáztasson. Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország több mint 300 ezer katonát vesztett el Ukrajnában, és Putyin vonakodott további csapatmozgósításokat elrendelni, ami arra utalhat, hogy a jövőben óvatosabb lehet.

A szerző kiemeli, hogy a NATO európai tagjainak növelniük kell védelmi képességeiket, és ki kell javítaniuk minden nyilvánvaló sebezhetőséget, miközben az Egyesült Államoknak és NATO-szövetségeseinek el kell ismerniük Oroszország jogos biztonsági aggályait, és meg kell fontolniuk, mit tehetnek ezek eloszlatása érdekében.

A szerző volt európai parlamenti képviselő.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)