Tajvan utórengései és a helyreállítási erőfeszítések

Erős utórengéseket észleltek Tajvanon, ahol a múlt heti, 7,2-es erősségű földrengés után a fővárosban, Tajpejben is megremegett több épület.

Hétfőn Tajvanon újabb utórengéseket jelentettek, amelyek során Tajpej városában is érezhető volt a földmozgás. A szigetországot április 3-án sújtotta az elmúlt 25 év legnagyobb erejű földrengése, amelynek következtében legalább 13 ember vesztette életét, körülbelül 900-an megsérültek, és jelenleg is hat személyt keresnek a mentőalakulatok.

A földrengés óta eltelt időben 739 utórengést regisztráltak, de ezek gyakorisága fokozatosan csökken. Míg az első nap 314 utórengés történt, addig hétfőre ez a szám 58-ra mérséklődött.

A katasztrófa sújtotta területeken a mentési munkálatok továbbra is zajlanak, különös tekintettel a még eltűntként nyilvántartott személyekre, akik között két ausztrál állampolgár is van. A mentőcsapatok a kutatás során drónokat, keresőkutyákat és nehézgépeket is igénybe vesznek.

A helyreállítási erőfeszítéseket támogatva Tajvan egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy eddig több mint 116 millió tajvani új dollár (körülbelül 1,2 milliárd forint) adomány gyűlt össze. Ezeket a forrásokat a Hualien megyében keletkezett károk enyhítésére és a térség újjáépítésére fordítják.