Új-Zéland szigorítja a vízumszabályait

Új-Zéland válaszul a "fenntarthatatlan migrációra" szigorítja a vízumszabályait, bevezetve nyelvi és képzettségi kritériumokat, valamint csökkentve a munkavállalási engedélyek időtartamát.

Az ország bevándorlási minisztere, Erica Stanford bejelentette, hogy az akkreditált munkaadói vízumrendszer (AEWV) módosításai azonnali hatállyal életbe léptek, amelyek célja, hogy jobban teszteljék a helyi munkaerőpiacot és csökkentsék az új-zélandiak munkanélkülivé válásának kockázatát. A módosítások részeként a bevándorlóknak meg kell felelniük bizonyos minimumkövetelményeknek, mint például a minimális angol nyelvtudás, a munkaterületen szerzett tapasztalat vagy képesítés, és a tartózkodási időt is három évre korlátozzák.

A 2023-ban 173 ezer nem új-zélandi állampolgár bevándorlására reagálva Stanford kiemelte, hogy bár szükség van szakképzett munkaerőre bizonyos területeken, mint az oktatás, fontos, hogy az új-zélandiak előnyt élvezzenek azon munkahelyeken, ahol nincs szakképzettségi hiány.

A munkáltatóknak bizonyos követelményeket kell teljesíteniük, többek között azt, hogy igazolják: megfelelő és rendelkezésre álló új-zélandi nem jelentkezett az állásra, mielőtt azt másnak felajánlanák. Emellett legalább 21 napig kötelesek hirdetni az álláshelyeket, és indokolniuk kell, ha nem új-zélandi állampolgárt vesznek fel.

Néhány munkakör, például a közlekedési és az egészségügyi ágazatban, mentesülhet ezek alól a követelmények alól a Gazdasági, Innovációs és Foglalkoztatási Minisztérium honlapja szerint.