Trump pénzügyi sikereket ér el, Biden előnyben

Donald Trump volt elnök és idei republikánus aspiráns több mint 50 millió dollárt gyűjtött össze egy szombat esti adománygyűjtő eseményén, ahol ismét megkérdőjelezte Joe Biden hivatalban lévő elnök politikáját.

A CBS News beszámolója szerint a floridai Palm Beachen megrendezett kampányvacsorán Trump körülbelül 120 résztvevőtől kért adományokat, fejenként 814 600 dollár értékben. Az esemény végére a Trump-kampány büszkén jelentette be, hogy összesen 50 millió dollárnyi, azaz több mint 18 milliárd forintnyi adományt sikerült összegyűjteniük. Trump ezen az eseményen ismételten felhívta Joe Biden elnököt egy vitára, annak ellenére, hogy ő maga nem vett részt a republikánus előválasztási vitákban.

Michael Whatley, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke és Lara Trump, az exelnök menye és társelnök közleményükben azt állították, hogy az adománygyűjtés sikeressége azt mutatja, hogy az amerikaiak elégedetlenek Biden politikájával, amely problémákat okoz a déli határon, az infláció emelkedésével és a migránsbűnözés válságával.

A szombati eseményen összegyűjtött pénzt várhatóan a Trump-kampány, a Republikánus Nemzeti Bizottság, az állami republikánus pártok és a "Save America" nevű kampányszervezet között osztják fel, amely részt vesz a volt elnök jogi számláinak rendezésében is.

A Biden-kampány adatai szerint márciusban több mint 90 millió dollárt sikerült összegyűjteniük, ami 25 millió dollárral több, mint amennyit Trump gyűjtött ugyanebben az időszakban. A demokraták kezén lévő összeg, 192 millió dollár, több mint kétszerese a republikánusok 93,1 millió dolláros készletének.

Biden márciusban egy New York-i adománygyűjtő eseményen vett részt, ahol Barack Obama és Bill Clinton volt elnökök is jelen voltak, és egyetlen éjszaka alatt több mint 26 millió dollárt gyűjtöttek. Ezt Trump kampányszóvívője, Danielle Alvarez kritizálta, mondván, hogy három demokrata elnöknek kellett összegyűjteni 25 millió dollárt, míg Trump egyedül több mint 50 millió dollárt gyűjtött. A Biden-kampány viszont Trumpot azzal kritizálta, hogy a milliárdosok adományaira támaszkodik, és nem a hétköznapi amerikaiak érdekeit képviseli.

Trump a következő nagy adománygyűjtő eseményét szerdán tartja az atlantai Georgiában, ahol ismét jelentős összegek gyűjtését tervezi.