Több mint 90 ember halt meg egy kompbalesetben Mozambikban

Mozambik északi partjainál egy túlzsúfolt komp elsüllyedése következtében több mint 90 ember vesztette életét, köztük számos gyermek is.

Mozambikban tragédia történt, amikor egy halászhajóból átalakított komp, melyen csaknem 130 ember tartózkodott, elsüllyedt. A túlzsúfoltság és a hajó alkalmatlansága miatt bekövetkezett szerencsétlenségben mindössze öt túlélőt találtak a hatóságok, akik közül kettőt kórházi kezelés alatt állnak. A tengeri körülmények megnehezítik a további túlélők keresését.

Az emberek azért kényszerültek a veszélyes utazásra, mert az országban terjedő álhírek szerint kolerajárvány van, ezért próbáltak menekülni egy közeli szigetre. Mozambikban valóban járványok sújtják a lakosságot október óta, melyek következtében 15 ezer ember betegedett meg és 32-en haltak meg. A járványok mellett a dzsihadista támadások is hozzájárultak az emberek meneküléséhez.

A komp Lungából indult és a közeli Mozambik szigetére tartott, amikor felborult. Jaime Neto, Nampula tartomány titkára szerint a hajó túlterhelt volt és eleve alkalmatlan az utasok szállítására, ami végül a tragédiához vezetett.

A hatóságok még vizsgálják a baleset pontos okait, és folytatják a hiányzó személyek keresését. Jaime Neto elmondta, hogy egy nyomozócsoport dolgozik a hajókatasztrófa okainak kiderítésén.

A hajó Mozambik szigetére tartott, egy kis korallszigetre, amely korábban Kelet-Afrika portugál fővárosa volt, és amely az országnak a nevét adta. Az városnak otthont adó szigetet, amelyet egy 1960-as években épített híd köt össze a szárazfölddel, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Márciusban legalább egy ember meghalt, amikor egy illegális halászhajó hajótörést szenvedett egy déli part közelében. Mivel a lakosság csaknem kétharmada szegénységben él, az ország nagy reményeket fűz az északi Cabo Delgadóban 2010-ben felfedezett hatalmas földgázlelőhelyekhez. Az Iszlám Állam csoporthoz kötődő fegyveresek által 2017 óta folytatott felkelés azonban megakasztotta az előrehaladást. A harcok kezdete óta több mint 5000 ember halt meg, és csaknem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.