Ritka vírusfertőzés egy hongkongi férfinél

Egy ritka vírusfertőzés sújtott le egy hongkongi férfit, miután egy majom megharapta egy helyi tájparkban. A férfi állapota jelenleg kritikus, és intenzív osztályon ápolják.

A 37 éves férfi februárban szenvedett sérülést, amikor egy tájparkban, amely híres a nagy makákópopulációjáról, egy majom megharapta. Egy hónappal a harapás után került kórházba lázzal és zavart tudattal, és azóta is kritikus állapotban van. Az orvosok szerint a herpesvirus simiae, más néven B-vírus fertőzhette meg, amely a makákók vizeletében, székletében és nyálában fordul elő.

Ez a vírus rendkívül ritkán okoz emberi megbetegedést, az első ismert eset 1932-ben történt, és azóta csupán 50 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 21-en elhunytak. A B-vírus által okozott betegség halálozási aránya kezelés nélkül 70 százalék, és a halált többnyire a központi idegrendszer gyulladása okozza, ami az agy és a gerincvelő duzzanatához vezethet. A kevésbé súlyos esetek influenzaszerű tüneteket produkálhatnak, mint például láz, fejfájás, kimerültség, izomfájdalom és légszomj.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy bár a B-vírus jelenleg csak nagyon ritkán fertőz meg embereket, a makákók és az emberek közeli együttélése miatt fennáll a veszélye annak, hogy a vírus adaptálódik és képessé válik az emberek közötti hatékony terjedésre. Ezért fontos, hogy az emberek kerüljék a közvetlen kontaktust ezekkel az állatokkal.