Új stratégiát alkalmaznak az oroszok Ukrajna ellen

Oroszország precíziós rakétákkal támadja Ukrajna energetikai infrastruktúráját, a Kijevtől távol eső, kevésbé védett erőműveket célzva, melyek a következő fűtési szezonra már nem állíthatók helyre.

Az orosz erők a március 22. és 29. közötti időszakban hét hőerőművet és két vízerőművet támadtak meg Ukrajnában, amelyek a Kijevtől távoli régiókban helyezkednek el, és a Harkiv régióban lévő erőművek szinte teljesen megsemmisültek. A DTEK ukrán energiaipari vállalat vezérigazgatója, Maxim Timcsenko szerint cégük energiatermelésének mintegy 80 százalékát vesztette el az orosz támadások következtében. Timcsenko hozzátette, ha nem érkeznek további támadások, akkor az erőműegységek legalább 50 százalékát vissza tudják kapcsolni a hálózatra. Az EU-ból érkező energiaimport és a megújuló energiatermelés növekedése enyhítette az ukrán energiahálózat hiányosságait. Az előző téli támadássorozat során Oroszország városokat taszított sötétségbe és hidegbe, most pedig egyes erőműveket próbálnak teljesen megsemmisíteni.

Maria Tsaturian, az Ukrenergo kommunikációs vezetője szerint a nagy erőművek helyreállítása hónapokat vagy éveket vehet igénybe. Oroszország drága precíziós ballisztikus rakétákat is használ a támadásokhoz, amelyek ellen nehezebb védekezni, például egy szénerőmű elleni támadás során 100 millió dollár értékű rakétát használtak fel.

Az EU-ból származó energiaimport márciusban rekordot döntött, elérve a 18 700 MWh-t. Ukrajna összekapcsolta hálózatát szomszédos uniós országokkal és növelte megújuló energiaforrásait. A jelenlegi meleg időjárásnak köszönhetően a napenergia jelentős része képes fedezni az ország energiaszükségletéből déli órákban. A megújuló energiaforrások szétszórtsága miatt nehezebb az egész energiatermelést megbénítaniuk a támadásoknak. Timcsenko is hangsúlyozta az elosztott termelés fontosságát a jövőbeli téli időszakokra való felkészülésben, amelyet az oroszok még nehezebben tudnak sikeresen megtámadni.