Oroszország egyetlen jégtörő hajója lángokban

Hétfő hajnalban tűz ütött ki az orosz Katerina Velikaja nevű hajón, amely a világon egyedülálló és Oroszország büszkesége. A dalzavodi hajógyár kikötőjében történt baleset során a hajó javítási munkálatai közben csaptak fel a lángok, amelyeket csak hat órával később sikerült megfékezni. A helyi ügyészség jelentése szerint a tűzvész következtében egy ember életét vesztette és további három személy megsérült.

A bűnüldöző szervek tisztviselői jelenleg is vizsgálják az esemény körülményeit, de a hajón keletkezett károk mértékéről és a helyreállítás időtartamáról egyelőre nem nyilatkoztak.

A Katerina Velikaja a világ egyetlen 7-es osztályú jégtörő hajója, amely képes a legkeményebb arktiszi körülmények között is működni, akár 2,5 méter vastagságú jégpáncéllal szemben is. A hajó sokrétű feladatokat lát el, többek között rakomány szállítását végezheti a zord körülmények között, más hajókat kísérhet, valamint monitorozza a jégtakaró vastagságát a területen. Az esetleges elvesztése komoly csapást jelenthet Oroszország számára.