Orosz hátterű propagandaoldal elszámolása Kásler Miklós támogatásáról

Nehézkesen, de végül elszámolt az orosz hátterű propagandaoldal a Kásler Miklós miniszteri keretéből kapott pénzzel, amelyet a cseh titkosszolgálat is figyelemmel kísért – számol be a Hvg. A magyarok is érintettek lehetnek abban a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatban, amit a cseh titkosszolgálat leplezett le.

A Visegrád Post nevű weboldal, amely angol, német és francia nyelven is megjelenik, és Almássy Ferenc a főszerkesztője, a magyar államtól négymillió forint támogatást kapott. A Hvg információi szerint több európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is, koordináltan dolgozott össze a Voice of Europe weboldal leleplezése érdekében, amely orosz finanszírozásból terjesztette az orosz propagandát Csehországban.

A Visegrád Post a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák viszonyokat is elemzi, és elismerte, hogy állami forrásból kapott támogatást. A LALMA Consulting Hungary Kft., amely az oldalt üzemelteti, nem a Nemzeti Kulturális Alaptól, hanem közvetlenül Kásler Miklós NKA-s keretéből kapta a négymillió forintot.

A támogatást a portál fejlesztésére kérték, azzal a céllal, hogy a nem magyarul beszélő olvasókat hiteles és naprakész információkkal lássák el a térségről. A Hvg360 információi szerint a LALMA Consulting csak többszöri felszólítás után számolt el az NKA felé, és az elszámolási határidőt még 2020-ban is módosítani kellett.

A Visegrád Post együttműködő partnerei között szerepel a cseh Pravy Breht agytröszt és a szintén cseh Anton Tunega Alapítvány. A Pravy Breht a jelenlegi cseh kormányfőhöz, Petr Fialához köthető, aki nyilvánosságra hozta a Voice of Europe mögött álló személyeket.

A Visegrád Post finanszírozásáról annyit lehet tudni, hogy hirdetési bevételük nincs, és a működéshez szükséges pénzt adományozóktól kapják. A lap megkereste Almássyt, de ő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kapott-e pénzt az oroszoktól, vagy milyen kapcsolatban áll Medvedcsukkal és Marcsevszkijjel, akik a titkosszolgálatok szerint a hálózat és a Kreml között közvetítenek.