Egy szerencsés játékos rekordösszeget nyert a Powerballon

Egy Oregon állambeli lottózóban eladott jeggyel valaki több mint 1,3 milliárd dolláros nyereményt szakított a Powerball jackpoton, ami az Egyesült Államok történetének nyolcadik legnagyobb nyereménye.

Az utolsó Powerball-győztes az év első napján vitte el a főnyereményt, és mostanra már a 41. húzásra került sor. A győztes egy mindössze 2 dolláros szelvényen találta el a helyes számokat, ami egy a 292,2 millióhoz esélyt jelent. A Powerball sorsolásokat minden hétfőn, szerdán és szombaton tartják Floridában, és a szelvényeket 45 államban, Washington D.C.-ben, Puerto Ricóban és az amerikai Virgin-szigeteken lehet megvásárolni.

Magyarországon is volt már példa hasonló lottólázra, hiszen az idei év 8. játékhéten egy szerencsés nyertes 6 523 768 955 forintot vihetett haza, ami minden idők legnagyobb magyar lottónyereménye. Ezt megelőzően csak kétszer, 2003-ban és 2015-ben volt lehetőség 5 milliárd forint feletti összeget nyerni. A magyar lottózás történetében 6 milliárd forint feletti összeg először 2020-ban fordult elő, 39 hét halmozódás után. A nyeremény Magyarországon legfeljebb 52 hétig halmozódhat, de eddig még sosem kellett felosztani a giganyereményt.

A magyarországi lottózás mellett az amerikai Mega Millions is komoly figyelmet kapott, hiszen a főnyereményét 2023 decembere óta nem vitték el, legutóbb két kaliforniai osztozott meg 394 millió dolláron. A Mega Millions játékban a nyeremények összesített esélye 1:24, míg a jackpot megnyerésének esélye 1:302 575 350. A Powerball és a Mega Millions a világ két legnépszerűbb lottójátéka, mindkettő több száz milliós, vagy annál nagyobb jackpot nyereményeket kínál.