Orbán Viktor mesterterve és az EU jövője

Orbán Viktor miniszterelnök mestertervet készített, amelynek értelmében a nyáron jelentős változásokra kerülhet sor az Európai Unióban. A júniusi európai parlamenti választások után, amikor Magyarország átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját, a miniszterelnök a jobboldali előretörést és a magyar uniós elnökséget használhatja fel arra, hogy befolyásolja az európai közösség jövőjét.

A magyar kormány már 2021-ben megvásárolt egy XVIII. századi kastélyt Brüsszelben, amelynek felújítása jelenleg is zajlik, és amely kulturális rendezvények helyszínéül fog szolgálni. Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete szerint az épület a kulturális találkozók központja lesz. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) is megnyitott egy irodát Brüsszelben 2022-ben, amely a konzervatív álláspontot képviseli az uniós ügyekben.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint az MCC az EU politikájáról és filozófiájáról ad majd konzervatívabb képet, amely Nagy-Britannia EU-ból való kilépése óta hiányzik.

A Politico elemzése szerint Orbán Viktor egy újfajta euroszkeptikus, aki nem kilépni, hanem formálni akarja az EU politikáját. A miniszterelnök szerint Magyarország szabadságának és szuverenitásának megőrzése érdekében "el kell foglalni Brüsszelt" és változást kell vinni az EU-ba.

Az EP-választáson várható jobboldali előretörés és a nacionalista pártok térnyerése jó lehetőséget kínálhat a brüsszeli változások elérésére. Orbán Viktor a jobboldal egységesítésében szeretne szerepet játszani.

A Fidesz az Európai Néppártból való távozása után az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjában találhat új otthonra, ahol Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is tag. Az ECR a választások után az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportja lehet.

Orbán Viktor a magyar uniós elnökség alatt a migráció kérdését és a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának előmozdítását helyezheti előtérbe, míg Ukrajna csatlakozása és a klímapolitikai kérdések háttérbe szorulhatnak.