Németországban rohamosan nő az erkélynapelemek száma

Németországban az erkélynapelemek száma egy év alatt közel megduplázódott, és már meghaladja a 400 ezret. Az ukrajnai háború okozta energiaválság hatására tovább gyorsult a kis teljesítményű, otthoni szerelésű napelemes rendszerek elterjedése.

A tavaly tavaszi 230 ezer darabhoz képest jelentős növekedést mutatnak az adatok, hiszen csak a január-márciusi időszakban több mint 50 ezer új rendszert regisztráltak.

Az Európai Unióban Magyarország az egyetlen ország, ahol nem engedélyezett az erkélynapelem használata, amely a lakás hálózatába táplál áramot, így növelve az ellátásbiztonságot és hosszú távon megtakarítást eredményezve a felhasználóknak.

A napelemes megoldások terjedése Németországban a közeljövőben valószínűleg lassulni fog, részben az energiaválság enyhülése és az első nagy vásárlási hullám lecsengése miatt.

A német kormány azonban továbbra is ösztönzi a lakosságot az erkélynapelemek használatára, és ezt támogatja az április 1-jével életbe lépett új szabályozás is, amely egyszerűsíti ezeknek a rendszereknek a hivatalos regisztrációját.

A kormány tervezi egy nagyszabású napenergia-fejlesztési csomag bevezetését is, de ezt a legkisebb kormánypárt, az FDP egyelőre ellenzi. Az FDP szerint a csomag részeként tervezett hazai napelem-gyártás támogatása ellentétes lenne az állam piacgazdasági semlegességével, különösen az olcsó kínai importtal szemben.