Temu elleni vádak: Fogyasztóvédelmi aggályok Németországban

A német kormány szerint a Temu kínai webshop megtévesztő gyakorlatai miatt szükség van az uniós fogyasztóvédelmi szabályok felülvizsgálatára.

A Temu webáruház vásárlási ingereket keltő tevékenysége nem a szükségletek kielégítésére irányul, hanem új igények keltésére, ami ellentétes az uniós jogszabályokkal - állítja Christiane Rohleder fogyasztóvédelmi államtitkár. Rohleder szerint különösen aggasztó, hogy a Temu a legfiatalabb és legvédtelenebb fogyasztókat célozza meg.

A webshop által alkalmazott játékok, szerencsekerekek és akciós visszaszámlálók a fogyasztókat megtévesztően hihetetlen kedvezményekkel kecsegtetnek, ami sérti az online platformok manipulatív kialakítását tiltó uniós előírásokat. Rohleder az n-tv.de hírportálra hivatkozva hangsúlyozta, hogy szükség van a Temu praktikái elleni fellépésre, a hatályos szabályok érvényesítésére, valamint a „fair by design” koncepció bevezetésére az uniós fogyasztóvédelmi szabályok felülvizsgálata során.

A német kormány a fogyasztóvédelmi egyesületek, köztük a Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) megállapításaira támaszkodik, amelyek szerint a Temu nem teszi kellően egyértelművé a magas kedvezmények hátterét. Az Economx.hu szerint a vzbv több jogsértést is azonosított a webshop gyakorlatában.

A Temu viszont tagadja, hogy az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvény által tiltott technikákat alkalmazná. A platform szerint a „már csak 13 tétel maradt" vagy „29 embernek van ez a tétel most a kosarában" típusú kijelentések valós adatokon alapulnak.