Moszkvai terrortámadás: A valóság elkerülése

A március 22-i moszkvai Crocus Hall elleni terrortámadás megdöbbentette Oroszországot, és a putyini rezsim stabilitását is megrendítette, 139 ember életét követelve és 180-at megsebesítve. A hatalom azonban a valósággal való szembenézés helyett összeesküvés-elméletekbe menekül, és a nyugati hatalmakat, valamint Ukrajnát teszi felelőssé az eseményekért.

Az FSZB hírszerzési kudarcot szenvedett, mivel a Kreml által irányított erők a békés közösségi médiafelhasználók és az ukrán civilek üldözésével voltak elfoglalva. A terrortámadás után a szilovikok, a nemzetbiztonsági intézmények vezetői, a narratívát a globális összeesküvésre változtatták, és az Egyesült Államokat, Ukrajnát és az Egyesült Királyságot vádolták meg a támadás mögötti állással.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője szerint a radikális iszlamisták és a nyugati különleges szolgálatok állnak a támadás mögött, míg Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egyenesen Ukrajnát nevezte meg felelősnek.

Az amerikai kormány állítása szerint már két héttel a támadás előtt figyelmeztették az orosz tisztviselőket, hogy a Crocus City Hall potenciális célpont lehet, ami felveti a kérdést, hogy miért nem tettek szigorúbb intézkedéseket a helyszín védelmére.

A támadás kapcsán felmerült az orosz társadalomban a közép-ázsiai bevándorlók iránti idegengyűlölet is, amit a hatalom régóta táplál.

A biztonsági szolgálatokban és az állami propagandában gyakori a konteós gondolkodásmód, amely szerint sötét erők dolgoznak Oroszország elpusztításán. Ezt a narratívát már a KGB idején is használták, és Putyin uralkodásának kezdetétől fogva jelen van.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett arra, hogy a terrortámadás megrendelőihez is eljutnak, és parancsot adott a migrációs politika megváltoztatására.

Jójárt Krisztián, az NKE kutatója szerint a terrortámadás meglepetésként érte a Kremlt, és az orosz állami propaganda lassan reagált. Az orosz társadalom indoktrinációja a Nyugat és Ukrajna ellen évek óta tart, de a Kreml nem szorul arra, hogy ürügyet teremtsen egy újabb mozgósításhoz.

Az FSZB a demokratikus ellenzékkel való leszámolásra összpontosított, ami csökkentette a terrorelhárításra fordított kapacitást. A politikai vezetésnek nem érdeke a háborús pszichózis időszakában belső ellenséget keresni a tadzsikokban, akik több százezren élnek Oroszországban.

Az orosz belügyminisztérium E-részlege felelős az extrémizmus és a terrorizmus elhárításáért, és az FSZB ügynökei ismertek Navalnij ellenzéki vezető megmérgezésében való részvételükről. Az NKE kutatója szerint az amerikai figyelmeztetést ideológiai okokból nem vették komolyan, és az FSZB egy korábbi akciójában iszlamista szélsőségeseket öltek meg. Az elnök beszéde pedig előre meghatározta a vizsgálatok következtetését.