A magyar gazdaság helyzete és a világgazdasági kilátások

Történelmi csúcsot ért el a magyar külkereskedelmi többlet, miközben az ipar is éledezik, de a kiskereskedelem még nem éri el a várt szintet. Európában és az Egyesült Államokban is kedvező gazdasági hírek érkeztek, miközben a héten fontos makrogazdasági adatok várhatók.

A héten a magyar gazdaság több területén is jelentős változásokat figyelhettünk meg. A külkereskedelmi mérleg történelmi csúcsot ért el, az ipar növekedésnek indult, azonban a vásárlók még mindig nem tértek vissza a boltokba a várt mértékben. Az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről és a fogyasztói árak alakulásáról hamarosan érkeznek friss adatok.

Januárban a kivitel és a behozatal volumene csökkent, de februárban a külkereskedelmi többlet rekordmagasságot ért el, annak ellenére, hogy az exportunk nehézségekkel küzdött. A forint árfolyama februárban gyengült, de mostanra erősödésnek indult.

Az ipari termelés is pozitív változást mutatott, februárban növekedett a januári visszaesés után. Az ipari termelői árak csökkenése mellett azonban aggodalomra ad okot, hogy a magyar gazdaság számára fontos felvevőpiacok, például Németország gazdasági helyzete romlik.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése ellenére a magyarok vásárlási szokásai még nem értek vissza a járvány előtti szintre. Az államháztartás hiánya nőtt, de az államadósság mértéke továbbra is alacsonyabb az uniós átlagnál, és a kormány csökkenő hiánnyal és államadóssággal számol az idei és a jövő évi költségvetésben.

Világgazdaság: kedvező hírek érkeztek az EU-ból és az USA-ból is

Németországban hároméves mélypontra csökkent az infláció, az euróövezetben is lassult a drágulás üteme. Az EU és az euróövezet munkanélküliségi rátája változatlan maradt, míg az EU adósbesorolását a Moody's a lehető legmagasabbra értékelte. Az Egyesült Államokban jelentős munkahelyteremtés történt, és a feldolgozóipari szektor teljesítménye is nőtt.

Mi lesz a héten?

A következő napokban több fontos gazdasági adat is napvilágot lát. Kedden az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről, csütörtökön a fogyasztói árak márciusi alakulásáról, pénteken pedig az ipari és az építőipari termelés februári adatairól érkeznek információk. Ezek az adatok további betekintést nyújtanak majd a magyar gazdaság aktuális állapotába és a közeljövőbeli kilátásokba.