Európai látogatáson a kínai kereskedelmi miniszter az EU-s szubvenciós vizsgálatok idején

A kínai kereskedelmi miniszter, Wang Wentao európai útja során találkozott a BYD és a CATL képviselőivel, miközben az Európai Unió által indított vizsgálat zajlik, amely azt firtatja, hogy a kínai elektromos járműipar tisztességtelen állami támogatásokban részesült-e.

Wang Wentao vasárnap Párizsban ült asztalhoz több mint tíz vállalat képviselőivel, köztük a Geely-vel is, ahol kifejtette, hogy a kínai elektromos járműgyártók nem a támogatásokra alapozzák versenyelőnyüket, hanem a technológiai innovációra, a kifinomult termelési és ellátási láncra, valamint a piaci versenyre. A miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Európa által megfogalmazott "túlkapacitás" vádja alaptalan.

Wang kijelentette, hogy a kínai kormány aktívan támogatja a vállalatokat abban, hogy megvédjék jogos érdekeiket. A Reuters által idézett források szerint Wang útjának középpontjában az Európai Bizottság által tavaly év végén indított vizsgálat áll, amelynek célja, hogy eldöntsék, szükség van-e vámok kivetésére az európai autógyártók védelmében. A vizsgálat eredménye várhatóan novemberben lesz ismert, de az EU végrehajtó szerve már korábban is hozhat ideiglenes intézkedéseket.

A kínai miniszter vasárnap találkozott a Renault vezérigazgatójával, Luca de Meóval, aki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) megbízott elnöke is egyben. Emellett Wangot egy vacsorára is meghívták, ahol a kozmetikai ipar vezetői vettek részt. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat folytat Wanggal.

A kínai ipari kapacitásfelesleg globális aggodalmakat vet fel, amint azt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is megjegyezte Kínában tartózkodása során. Yellen szerint ez a helyzet nemcsak Kínának, hanem más országok termelőinek is káros.

: Forrás: Reuters