Tárgyalási patthelyzet Kairóban

A Hamász képviselője szerint nem történt előrelépés a gázai tűzszüneti tárgyalásokban Kairóban, ellentétben az egyiptomi források korábbi optimista jelentéseivel.

Az izraeli és palesztin delegációk jelenleg Kairóban tárgyalnak egy esetleges megállapodásról, ahol a CIA igazgatója, William Burns is részt vesz a tárgyalásokon. A Hamász egyik képviselője szerint azonban nem történt előrelépés a tárgyalások újabb fordulóján, mivel "a megszállók álláspontja nem változott".

Ezzel szemben egy magas rangú egyiptomi forrás korábban az Al-Qahera News TV csatornán keresztül azt nyilatkozta, hogy előrelépés történt, miután a résztvevő delegációk között megállapodás született a megvitatandó kérdésekről.

A tárgyalások hátterében az áll, hogy Izrael és a Hamász vasárnap küldött delegációkat az egyiptomi fővárosba, William Burns CIA igazgató érkezése után, akinek jelenlétével az Egyesült Államok igyekszik nyomást gyakorolni a felekre egy olyan megállapodás érdekében, amely egyszerre biztosítaná a túszok kiszabadulását és a gázai humanitárius krízis enyhítését.

A Hamász követelései között szerepel az izraeli offenzíva befejezése és a teljes izraeli kivonulás a Gázai övezetből. Izrael viszont a fogságában lévő túszok kiszabadítását szeretné elérni, és cserébe hajlandó lenne további palesztin foglyokat szabadon engedni, de a háború befejezésére vonatkozó kötelezettségvállalást nem hajlandó megtenni.

Bár a hétvégén az izraeli csapatok nagy része kivonult az övezetből, az IDF egy dandára továbbra is Gázában maradt, és céljuk megakadályozni a harcok elől délre húzódott palesztinok visszatérését. Az izraeli katonák készültségét Amir Cohen fotója is dokumentálja, amelyen látható, hogy a csapatok belépésre készen állnak a Gázai övezetbe. Izrael kivonta csapatait a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszból, de a hadműveletekkel "messze nem álltak le", és többek között Rafahban készülnek akcióra, ahol mintegy 1,5 millió palesztin talál menedéket.

Egy, a közvetítési erőfeszítésekhez közel álló palesztin tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy továbbra is patthelyzetben van Izrael, mivel nem hajlandó véget vetni a háborúnak, kivonni erőit a Gázai övezetből, engedélyezni, hogy több százezer kitelepített civil visszatérhessen otthonába, és feloldani a 17 éve tartó blokádot.

Megint elhalasztották az Erez átkelőn keresztül a Gázai övezetbe hat hónap óta először bejutó segélyszállítmányok terveit, mondta egy izraeli tisztviselő a CNN-nek. Izrael az Egyesült Államok nyomására hagyta jóvá az ellenőrzőpont újranyitását, hogy több segélyt engedjenek be Gázába.

Németországot azzal vádolják, hogy megsértette az ENSZ népirtási egyezményét azzal, hogy katonai felszereléseket küldött Izraelnek, Nicaragua az ENSZ legfelsőbb bíróságához fordult.