Indiai férfiak: munkát kerestek, az ukrán fronton kötöttek ki

Több tucat indiai férfi szolgál az orosz seregben, az Ukrajna ellen indított háborúban. Nem oda indultak. Kényszerítették őket a szerződés aláírására – állítják hozzátartozóik.

Az északi Harijána állam egyik eldugott falvában a családtagok a Sky News riporterének mutatták meg az orosz védelmi minisztérium szerződését, amely szerint az indiai férfiaknak katonai szolgálatot kell teljesíteniük az Orosz Föderáció védelmében. Egyesek már nem térhetnek haza, mert életüket vesztették a fronton.

A munka reményében Oroszországba utaztak turistavízummal, de az orosz hatóságok letartóztatták őket a beutazási szabályok megsértése miatt. Két lehetőség közül választhattak: vagy egy évig szolgálnak az orosz hadseregben, vagy tíz év börtönt kockáztatnak a vízumtörvény megszegéséért. Telefonjaikat és útleveleiket elkobozták, majd egy katonai táborba szállították őket, ahol cirill betűs szerződést írattak velük alá. Rövid, 10-15 napos kiképzés után a fronton találták magukat.

Adzsaj szerint öccsét, Ravit „átverték”, és gyakorlatilag semmilyen választási lehetőséget nem hagytak neki.

A boldogulást keresték

Baágh Szingh fiáról annyit tud, hogy kórházba került a frontvonal környékén. Segédmunkára jelölték ki, de végül harcolnia kellett, és egy drón által ledobott bomba sebesítette meg. Ha felépül, vissza kell térnie a harcmezőre.

Dzsájvír az öccséért aggódik, aki Luhanszk környékén állomásozik, míg Baldev felesége elől titkolják, hol van a férje.

A munkanélküliség miatt sokan külföldön kerestek boldogulást, a családok eladták földjeiket és kölcsönbe verték magukat az utazás finanszírozására. Az orosz seregbe kényszerített indiaiak pontos számát nem tudni, de több tucatnyian lehetnek.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője, Randhir Dzsáiszvál szerint szorgalmazzák az orosz hatóságoknál az ott rekedt állampolgárok mielőbbi elbocsátását, és felhívták a honfitársak figyelmét, hogy ne merészkedjenek a háborús övezetbe. A múlt hónapban két indiai hullazsákban tért haza.

A kényszerrel besorozott indiaiak nem kapnak zsoldot, a családokban már csak az a fontos, hogy visszakapják fiaikat.

Egymást lövik

Megtévesztő toborzás áldozatai is harcolnak a fronton, például indiaiak és nepáliak. Egy dubaji ügynökség azzal az ígérettel csábította őket Oroszországba, hogy jól fizető kisegítői munkát végezhetnek a fronttól távol, mégis az összecsapásokban kötöttek ki.

Nandaram Punnak Németországban ígértek munkát, de Oroszországon át kellett utaznia. Moszkvába érkezve egy kiképzőtáborba szállították, és Bahmut környékén sebesült meg. Nem akar meggyógyulni, mert attól tart, hogy visszaküldik a csatába.

Lehetséges, hogy a nepáliak egymást is lövik, mivel becslések szerint tizenötezer nepáli harcol az oroszok oldalán, miközben nepáli zsoldosok ukrán zászló alatt is küzdenek.