Elon Musk ellen vizsgálatot indított a brazil legfelsőbb bíróság

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája, vizsgálatot indított Elon Musk ellen az igazságszolgálatás akadályozása miatt, miután az X tulajdonosa bejelentette, hogy újraaktivál több olyan fiókot, amelyek felfüggesztését a bíró elrendelte - számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Musk szerint a felfüggesztésekről szóló határozat alkotmányellenes, ezért a fiókokat újra megnyitják, és felszólította Alexandre de Moraes bírót, hogy mondjon le. A bíróság és az X egyaránt hallgat arról, hogy mely fiókokról van szó.

Moraes bíró nyomozást folytat azokkal a "digitális milíciákkal" szemben, amelyek állítólag Jair Bolsonaro elnöksége alatt álhíreket és gyűlölködő tartalmakat terjesztettek, és ő vezeti a Bolsonaro feltételezett puccskísérletével kapcsolatos nyomozást is.

Elon Musk vasárnap esti posztjában azt állította, hogy Moraes "arcátlanul és többszöri alkalommal" elárulta Brazília alkotmányát és népét. A bíró pénzbüntetéseket szabott ki, és fenyegetőzött az X alkalmazottainak letartóztatásával, valamint az X brazíliai hozzáférésének letiltásával.

Musk kiemelte, hogy az elvek fontosabbak a profitnálnál, és megígérte, hogy jogi úton fogja megtámadni a fiókok zárolásáról szóló döntést. A milliárdos tisztában van azzal, hogy a történtek miatt valószínűleg minden bevételüket elveszítik Brazíliában, és az ottani irodájukat is bezárhatják.

Moraes reagálva a helyzetre kiterjesztette a közösségi médiában terjedő álhírek utáni nyomozást Muskra is, és vizsgálatot rendelt el az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A bíró felszólította az X-et, hogy ne aktiválja újra a felfüggesztett fiókokat, és amennyiben az X nem tesz eleget az utasításoknak, naponta 100 ezer real (körülbelül 7,1 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie.

Luiz Inácio Lula da Silva, a jelenlegi brazil elnök, támogatását fejezte ki Moraesnek, míg Jorge Messias főügyész a közösségi média jogi szabályozását sürgette, hogy az oldalak ne hagyják figyelmen kívül a brazíliai törvényeket. Messias szerint nem élhetünk egy olyan társadalomban, ahol külföldön élő milliárdosok irányíthatják a közösségi hálókat, és szabadon megsérthetik a jogállamiságot, nem tesznek eleget a bírósági döntéseknek, és megfenyegethetik a hatóságokat.