EU jóváhagyás: Volvo elektromos autógyár épülhet Szlovákiában

Az Európai Unió engedélyezte, hogy Szlovákia 267 millió euró állami támogatást nyújtson a Volvo Car-nak, amelynek célja évi 250 000 elektromos autó gyártása a régióban, ezzel elősegítve a foglalkoztatást és az európai zöld célok megvalósítását.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai jóváhagyták a szlovák kormány tervezetét, amely szerint 267 millió eurós állami támogatást biztosítanak a svéd Volvo Car vállalatnak. A támogatás célja, hogy elősegítse az elektromos járművek gyártását Szlovákiában, amelynek éves kapacitása elérheti a 250 000 darabot. A Volvo, melynek fő tulajdonosa a kínai Geely Holding, így jelentős szerepet vállalhat az elektromobilitás európai piacán.

A beruházás bejelentése 2022-ben történt, amikor a vállalat bejelentette, hogy 1,2 milliárd eurót ruház be egy új gyár létesítésébe Szlovákiában. Az Európai Bizottság szerint a szlovák állam által nyújtott támogatás jelentősen hozzájárul majd a helyi munkahelyek teremtéséhez, a regionális fejlődéshez és az uniós zöld célok eléréséhez.

Az új gyár Kassa régiójában épül majd fel, amely Kelet-Szlovákiában helyezkedik el és jelenleg magas munkanélküliséggel küzd. Ez a fejlesztés nemcsak a helyi gazdaság élénkítését szolgálja, hanem fontos lépés az európai elektromobilitás fejlődésében és az EU környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósításában is.