Donald Trump ígéretet tett egy mindenki számára elfogadható abortusz-megállapodásra

Donald Trump volt amerikai elnök egy olyan abortusz-kérdésbeni kompromisszumot ígért, amely minden érintett számára megfelelő lenne, és amely a terhesség 15. hetétől kezdődően tiltaná az abortuszt. Egyesek szerint azonban kétséges, hogy létezik-e olyan megoldás, amelyet a különböző nézeteket valló felek elfogadnának.

Trump azt állítja, hogy amennyiben újra megválasztják, egy olyan tilalmat vezetne be, amely a terhesség 15. hetétől kezdődően korlátozná az abortusz lehetőségét, és ezzel véget vetne az évtizedek óta tartó vitának.

„52 év óta először lesz béke ebben a kérdésben” – mondta Trump.

Kellyanne Conway, Trump volt tanácsadója, a saját cégének közvélemény-kutatására hivatkozva, az elképzelést „ésszerű beszélgetésindítónak” nevezte, ami konszenzust hozhat.

Az abortusz kérdése az elmúlt két év egyik legnagyobb választási kihívása volt, és Trump támogatói attól tartanak, hogy ha Trump nem egyértelműen áll hozzá a kérdéshez, az Joe Biden jelenlegi elnök kampányának kedvezhet.

A Fox News felmérése szerint a 15 hetes tilalom támogatottsága az elmúlt évben 12 százalékponttal csökkent, és a szavazók 54 százaléka ellenzi azt. Ugyanakkor az abortusz minden vagy a legtöbb esetben történő legális voltának támogatottsága nőtt azokban a demográfiai csoportokban, amelyekre Trumpnak szüksége van a győzelemhez.

A Students for Life of America nevű csoport a 15 vagy 16 hetes korlátozást „híd a semmibe”-nek nevezte, és egy nyílt levélben arra kérte Trumpot, hogy ígérjen szigorúbb tilalmat az abortuszellenes szavazók motiválása érdekében.

„Ebben az előttünk álló szoros versenyben kérem, adjon az életpárti nemzedéknek valamit, amire szavazhatnak, és ne csak egy abortuszradikálist, aki ellen szavazhatnak” – írta Kristan Hawkins, a csoport elnöke.

Ennek ellenére a legnagyobb és politikailag legerősebb abortuszellenes csoportok közül sokan azt szorgalmazzák, hogy Trump támogassa az abortusz 15 hetes korlátozását. A Susan B. Anthony Pro-Life America, amely legalább 92 millió dollárt ígért a 2024-es választásokra, Trumpot dicsérte azért, mert „megvédi a babákat a fájdalmas késői abortuszoktól”.