Dél-Korea sikeresen pályára állította második kémműholdját

Dél-Korea második kémműholdját sikeresen Föld körüli pályára állította helyi idő szerint hétfőn, egy SpaceX Falcon 9 hordozórakéta segítségével, amely Florida állambeli Kennedy Űrközpontból indult.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása alapján a műhold már két órával az indítás után kapcsolatba lépett a földi irányítóközponttal. A műholdat olyan rádiólokátorral látták el, amely képes akár rossz időjárási körülmények között is nagyfelbontású képeket rögzíteni és továbbítani a megfigyelt területekről. Dél-Korea első kémműholdját tavaly decemberben állította pályára, és a tervek szerint 2025-ig összesen öt ilyen megfigyelőeszközt indítanak útnak.

Észak-Korea is a térségben aktív, hiszen tavaly novemberben indította útjára első kémműholdját, és a tervek szerint még három ilyen műholdat küldenek fel. Azonban az északiak márciusra tervezett második indítását el kellett halasztani, és minden jel arra utal, hogy a műhold még további fejlesztéseken esik át.

Sin Vonsik, Dél-Korea védelmi minisztere az MTI beszámolója szerint megemlítette, hogy Észak-Korea márciusban tervezte volna újabb kémműholdjának felbocsátását, de a jelenlegi információk szerint még további fejlesztéseket hajtanak végre rajta.