Az Europol szerint több mint 800 maffiaszerű üzleti kör működik az EU-ban

Az Európai Uniót jelentős kihívás elé állítja a szervezett bűnözés, amely mögött több mint 800 szervezett bűnözői kör áll, melyek gyakran legális üzleti hálók mögé rejtőznek. Az Europol új tanulmánya szerint ezek a csoportok nem törnek meg akkor sem, ha vezetőiket bebörtönzik.

Az Europol által készített tanulmány 821 rendkívül fenyegető bűnszövetkezetet azonosított az Európai Unió területén. Ezek közül minden harmadik már több mint egy évtizede működik, annak ellenére, hogy vezérkaraik tagjait már korábban bebörtönözték.

A vizsgálat rámutatott, hogy a bűnszövetkezetek 86 százaléka rendelkezik legális üzleti struktúrával, ami megnehezíti a hatóságok számára a tiltott tevékenységek leleplezését. A szervezetek mintegy 25 000 tagot számlálnak, és több országban is képesek működni, így több millió uniós polgárt érintve.

Catherine de Bolle, az Europol vezetője szerint a bűnszövetkezetek tagjai sokféle nemzetiségűek, és 68 százalékban különböző országokból származnak. Ezek a csoportok általában 2-7 országban aktívak, és a legtöbb tag albán, belga, német, francia, olasz, holland, lengyel, spanyol, török és ukrán nemzetiségű.

A kábítószer-kereskedelem a leggyakoribb bűnözői tevékenység az EU-ban, 295 azonosított hálózattal, amelyet a csalás, a vagyon elleni bűncselekmények, a migránscsempészet és az emberkereskedelem követ. A kokain terjesztésében 113 szakosodott kartell tevékenykedik, míg más kábítószerek kereskedelmével 111 hálózat foglalkozik, és a kannabiszkereskedelem is jelentős fenyegetést jelent 44 csoporttal.

Az olasz 'Ndrangheta családok példáján keresztül látható, hogy a bűnözői tevékenységek milyen szorosan összefonódnak. Ezek a családok nemzetközi kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, adócsalással foglalkoznak, és a törvénytelen bevételeket törvényes vállalkozásokba, például ingatlankereskedelembe és a vendéglátóiparba fektetik.

Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa a 821 szervezetet nagyon veszélyesnek nevezte, és kiemelte az erőszak és a korrupció közötti szoros kapcsolatot a szervezett bűnözésen belül. Hangsúlyozta, hogy a fenyegetés elleni hatékony küzdelem érdekében sürgősen szükség van az uniós tagállamok rendőri hatóságai közötti átfogó együttműködésre.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter, az EU Belügyi Tanácsának jelenlegi elnöke, fokozott együttműködést szorgalmaz a tagállamok között, és hangsúlyozza, hogy a szervezett bűnözés hálózata elleni küzdelemhez szükség van egy rendőri hálózatra is.