A légszennyezés fő felelősei

A Carbon Majors Database legújabb jelentése szerint 2016 és 2022 között csupán 57 vállalat volt felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékáért.

A 2021-es év a legmelegebb volt a mérések kezdete óta, ami számos szakértő szerint azt jelenti, hogy a Földön a korábban várt másfélfok helyett inkább a 2,7 fokos globális felmelegedés valószínűsíthető. Az El Niño jelenség mellett a világ legnagyobb vállalatainak növekvő termelése is hozzájárult a melegedéshez. A Carbon Majors Database jelentése rámutat, hogy a teljes kibocsátás 38 százaléka nemzetállamok, 37 százaléka állami tulajdonú, míg 25 százaléka befektetői tulajdonban lévő cégek tevékenységéből származik.

A Párizsi Megállapodást 2015-ben több mint 200 fél fogadta el, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése volt. Ennek ellenére 100 állami és befektetői tulajdonú vállalat közül 58 növelte a termelését az elmúlt években. A három legnagyobb kibocsátó a Chevron, az ExxonMobil és a BP, míg az állami vállalatok közül a Saudi Aramco, a Gazprom és a National Iranian Oil Company emelkedik ki.

A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint a szénfogyasztás az elmúlt hét évben nyolc százalékkal, 8,3 milliárd tonnára nőtt, ami rekordnak számít. Ebben jelentős szerepet játszik az állami tulajdonú Coal India és a kínai szénipar.