Kisfiú talált ókori kincset kutyasétáltatás közben

Egy 12 éves fiú és édesanyja ókori kincsre bukkantak Angliában, amikor éppen a kutyájukat sétáltatták, a Heritage Daily beszámolója szerint. A leletet azonnal jelentették a hatóságoknak, akik a régészekkel együttműködve megkezdték a lelet részletes vizsgálatát.

A szakértők megállapítása szerint a kincs egy díszes arany karkötő, amelyet feltehetően a római katonák kaphattak bátorságuk elismeréseként. A karkötő a Krisztus utáni 1. századból származik, így körülbelül 2000 éves lehet.

A leletet hivatalosan is kincsként azonosították, ami további jelentőséget kölcsönöz a felfedezésnek.

Az ékszert Pagham faluban találták meg, ami nem messze helyezkedik el az ősi Noviomagus Reginorum városától. Ez a helyszín eredetileg egy római erődként szolgált Nagy-Britannia meghódítása után, de idővel fontos római-brit településsé fejlődött.

Azonban Anglia nem csak ókori kincsek miatt került a hírekbe. Egy másik eseményben, Wiganben, egy konténert emelő daru borult fel és egy lakóház falát áttörve a hálószobába csapódott be. A balesetet egy ház csengőjének kamerája rögzítette, ahol egy kislány biciklizett a kocsifelhajtón, majd édesanyja hívására éppen időben menekült a házba, néhány másodperccel azelőtt, hogy a daru eldőlt. A konténer a háznak csapódott, de senki sem sérült meg. A pontos okokat még vizsgálják, de a Sky News megjegyzi, hogy a térséget hétvégén a Kathleen vihar erős szelei uralták.