Amerikai támogatás nélkül Ukrajna vereséget szenvedhet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást. Zelenszkij ezt egy online beszélgetésben jelentette ki, amelyben külföldi zenészekkel, színészekkel, tudósokkal és üzletemberekkel tárgyalt, és amelynek videóját az ukrán elnök Telegram-oldalán tették közzé.

Az ukrán államfő világosan fogalmazott: ha az amerikai kongresszus nem segít Ukrajnának, akkor az ország el fogja veszíteni a háborút. Zelenszkij korábban már beszélt arról, hogy az ukrán hadsereg kénytelen lesz visszavonulni, amennyiben Washington nem biztosítja Kijev számára a szükséges támogatást.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint kritikus jelentőségű az ukrán vezetés szempontjából a segélyek halogatása, mivel nem tudják ellensúlyozni az amerikai támogatást. Podoljak hozzátette, hogy a kongresszusban folyó viták ártanak Washington nemzetközi megítélésének és demoralizálólag hatnak a partnereire is.

Több százezer embert mozgósíthat Moszkva

Zelenszkij egy interjúban elmondta, hogy jelenleg csak a védekezéshez van elegendő lőszerük, a támadáshoz nincs. Ukrajna megtízszerezte a drónok gyártását is, amelyeket nem csak a frontvonalon, hanem Oroszország belső részein is használnak, hiszen a héten jelentettek ukrán dróntámadásokat, amelyeket Kijev el is ismert.

Az ukrán vezetés aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország legalább 300 ezer fő mozgósítását tervezi. Zelenszkij szerint a hírszerzés információi alapján június 1-jéig készen kell állniuk 300 ezer ember mozgósítására, és körülbelül egy hónapra lesz szükségük ahhoz, hogy ekkora létszámmal rendelkezzenek.

A világ összes Patriotját akarják

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a NATO-ban lévő kollégáit, hogy adják át Ukrajnának a világon rendelkezésre álló összes Patriot légvédelmi rendszert. Kuleba szerint Ukrajna az egyetlen olyan állam, amely valóban mindennap védekezik a ballisztikus rakétatámadások ellen, ezért a Patriot rendszereknek Ukrajnában van a legnagyobb szükségük. Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg fokozta rakétatámadásait, és rendszeresen bombáz kritikus infrastruktúrát, így Ukrajnának több légvédelemre van szüksége a rakéták és drónok hatékony visszaveréséhez.