Még a harcostársakat is megosztja sportáguk forradalmi változása

A modern öttusázás jelentős változások előtt áll, hiszen a sportágban a lovaglás kivezetésével új korszak kezdődik. A magyar öttusázók számos sikert értek el az évek során, de a változások megosztják a közösséget, még az olyan legendás alakokat is, mint Fábián László és Mizsér Attila.

Az öttusázók és a versenylovak közös útja 112 év után ér véget, a sportág Stockholmban kezdődött és Párizsban fog véget érni. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkáraként és a Magyar Öttusa-szövetség (MÖSZ) tagjaként úgy véli, hogy az öttusa már soha nem lesz olyan, mint régen, és bírálja a jól felkészített lovak védelmében a sportág változásait. Mizsér Attila, a MÖSZ főtitkáraként, bár nem boldog a helyzettől, elfogadja a változásokat és a versenyzőket a szorgalmas munka folytatására bíztatja.

Az öttusa története az ókori olimpiák öttusájától kezdődik, amelyet az 1912-es stockholmi olimpián újítottak meg. Az évek során több változás is érte a sportágat, mint például a versenynapok számának csökkentése, a versenyek egy napba sűrítése, és a lézerlövészetes futás kombinációjának bevezetése. A legújabb változások közé tartozik a versenyek 90 percre való rövidítése és a lovaglás kivezetése, amelyet egy akadályverseny vált fel.

Az öttusázók még hét világversenyen szállhatnak nyeregbe, többek között Ankarában, Budapesten, Szófiában, a világkupa döntőjében, a budapesti Európa-bajnokságon, a Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságon és a párizsi olimpián.

Fábián László szerint a sportágat a megfelelési kényszer és a televíziós nézettségi adatok miatt alakították át, és bírálja az UIPM hagyományokat nem tisztelő döntéseit. Mizsér Attila viszont arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi szövetség döntése már meghozatott, és a múlttal való foglalkozás helyett a jelenre és a jövőre kell koncentrálni.

A magyar öttusázók a párizsi olimpiára két kvótával rendelkeznek, és további kvóták megszerzésére is van esély. Az új akadályverseny bevezetése miatt szükség van az akadályversenyekhez értő szakemberek kiképzésére, és a Magyar Akadálysport-szövetség is segítséget nyújt ebben.