Ukrajnai hírszerzési vezető Taurus robotrepülőgépeket kér Németországtól

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov, a német ARD televíziós csatornának adott interjúban fejezte ki reményét, hogy Németország mégis rendelkezésre bocsátja a Taurus manőverező robotrepülőgépeket Ukrajnának.

Budanov szerint a Taurus robotrepülőgépek jelentősen megkönnyítenék Ukrajna helyzetét, különösen a parancsnoki központok és más fontos célpontok, mint például a Krímet Oroszországgal összekötő híd elleni támadások esetében. Az ukrán hírszerzés vezetője arra számít, hogy tavasszal vagy nyáron újabb orosz offenzívára kerülhet sor, elsősorban a keleti régiókban.

Németország kancellárja, Olaf Scholz, azonban továbbra is ellenzi a Taurusok Ukrajnába küldését, mivel aggályai vannak afelől, hogy Kijev a német rakétákat a frontvonalaktól távoli orosz célpontok ellen is bevetné, ami Németországot belekeverhetné a háborúba. Ugyanakkor Németország bejelentette a Bundeswehr grandiózus reformját, hogy felkészüljön a háborúra, és megszervezze Európa elrettentő haderejét. A gyengélkedő fegyveres erők megerősítése érdekében a kormány fél éven belül totálisan központosítja a hadsereg irányítását és önálló katonai ággá emeli a kibervédelmet.

Budanov az interjúban nem kívánta részletezni a háború lehetséges kimenetelét, de megjegyezte, hogy a helyzetet "ellenőrzés alatt tartják". Hozzátette, hogy Ukrajna még ebben az évben ellentámadást indíthat, ami azonban "katasztrofálisan nehéz" feladat lenne a Nyugat folyamatos támogatása nélkül. Ezzel összhangban Németország vezető szerepet foglalna el az európai védelmi rendszerben és legnagyobb EU-s tagjaként támogatni kívánja a NATO-t a Putyin jelentette veszélyek leküzdésében.

Európa fenyegetettségi helyzete romlott, és a német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint mindenki számára világosnak kell lennie, hogy megvédik országukat és a szövetségeseiket, ezért senkinek ne jusson eszébe, hogy NATO-területként támadjon meg minket. A német hadsereg jelenlegi, 181 ezres létszámát több mint húszezerrel tervezik növelni 2031-re, és a hivatásos katonákat mentesítik minden adminisztratív feladat alól, hogy bármikor bevethetők legyenek.

A német védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadseregnél működtetett Kiber- és Információs Űrparancsnokságot a negyedik, teljes értékű alhaderővé emeli, amely egyenrangúvá válik a haditengerészettel, illetve a légi- és a szárazföldi haderővel. A kibervédelmi felelősök feladata lesz például az űrből érkező hibrid fenyegetések és a dezinformációs kampányok elemzése, az elektronikus felderítés és a digitális infrastruktúra védelme.

A kötelező katonai szolgálat visszaállítását is fontolóra vette a német kormány, amelynek aktiválása ugyanakkor várhatóan hatalmas viták elé néz, a kiszivárgott elképzelést ugyanis már rengeteg kritika és ellenállás érte a koalíciós partnerek, illetve a német lakosság részéről.