Urál folyó menti árvízhelyzet: Evakuáció és elkerülhetetlen áradások

Az Urál folyó mentén kialakult árvízhelyzet továbbra is súlyos, több ezer otthon került víz alá, és több mint 6100 embert kényszerültek evakuálni. A helyzetet súlyosbítja, hogy további áradások várhatóak a térségben.

Az Urál folyó gátjának átszakadása következtében Oroszországban, az Orenburgi területen kialakult árvízhelyzet továbbra is komoly kihívások elé állítja a mentőalakulatokat. A katasztrófa körülbelül 10 ezer otthont érintett, és a közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint az emberek a nyakig érő vízben próbálják megmenteni állataikat.

Az evakuáció során Orszkból, az Orenburgi terület második legnagyobb városából, több mint 6100 embert kellett biztonságos helyre szállítani, köztük csaknem 1500 gyereket. A város a kazah határ közelében helyezkedik el, ami további logisztikai kihívásokat jelenthet a mentési műveletek során.

Vlagyimir Putyin elnök azonnali intézkedéseket rendelt el, és Alekszandr Kurenkov vészhelyzeti minisztert a térségbe küldte. A Kreml információi szerint az Urál folyó mentén több ponton is áradások várhatóak, nem csak az Orenburgi területen, hanem a Kurgan és a Tyumen régiókban is, ahol az elkerülhetetlen áradások miatt sürgős evakuálásra szólították fel a lakosságot.

A helyi hatóságok a károk becslése szerint körülbelül 21 milliárd rubelre, azaz közel 82 milliárd forintra teszik az árvíz okozta veszteségeket. A prognózisok alapján az árvíz április 20-ig nem fog levonulni, ami további nehézségeket okozhat a térségben.

A 2010-es gát építésével kapcsolatban a szövetségi nyomozók büntetőeljárást indítottak. Az ügyészek szerint a gátat nem tartották megfelelően karban, ami gondatlanságot és a biztonsági szabályok megsértését jelenti.

Az árvíz sújtotta területeken ivóvízre és víztisztító telepekre van szükség, és az egészségügyi hatóságok hepatitisz A-vírus elleni védőoltást adnak be a katasztrófa sújtotta területek élőknek. Kanat Bozumbajev kazah miniszterelnök-helyettes szerint nagyjából 10-15 nap alatt éri el Kazahsztánt az orenburgi árhullám, fennáll az áradások veszélye Nyugat-Kazahsztán és Atirau megyékben.