Szerbiában visszaállíthatják a halálbüntetést

Aleksandar Vucsics szerb elnök javaslatot fog tenni a szerb kormánynak a halálbüntetés visszaállítására, amely szerinte elrettentő hatású lehet, de elismeri az ellenzők észszerű érveit is.

Aleksandar Vucsics szerint a halálbüntetés visszaállítása elrettentő erővel bírna, ugyanakkor tisztában van az ellenzők észszerű és indokolt érveivel. A szerb államfő a Szabad Magyar Szóban megjelent interjúban és az Informer televízióban is beszélt arról, hogy korábban már nyilvánosan is szorgalmazta a halálbüntetés visszaállítását, és arra kérte a szerb kormányt, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét az Európa Tanáccsal és más szervezetekkel együttműködve.

Vucsics hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés visszaállításának kérdését írásban ismét előterjeszti, és a kormány megalakulása után szeretné, ha megvitatnák a büntetőtörvénykönyv ezzel kapcsolatos módosítását, és azt a parlament elé terjesztenék.

Az elnök kiemelte, hogy a halálbüntetés ellenzőinek aggályai jogosak, hiszen előfordulhat, hogy egy halálra ítélt személy később bizonyul ártatlannak, ami súlyos következményekkel járhat. Ugyanakkor úgy véli, ha egy bűncselekmény körülményei egyértelműek és kétséget kizáróak, akkor a halálbüntetés nem okozna problémát, és hatékonyan elrettentené a bűnözőket.

A szerb elnök a javaslatot a párizsi útja után terjesztheti elő, és a kormányalakítás következő szakaszában kerülhet sor a megvitatására. Szerbiában az utolsó halálos ítéletet 1992 februárjában hajtották végre, de a törvényhozás csak 2002-ben törölte el teljesen a halálbüntetést. 2006-ban pedig a szerb alkotmányba is beleírták a halálbüntetés tilalmát.